Atletická všestrannost – Republikové finále Šumperk

Lenka Kunstová | Aktuality

Atleti z Dukelské na republice opět pátí.

 

           Ve dnech 18.-19.6.2010 proběhlo v Šumperku celorepublikové finále Atletického čtyřboje. Do tohoto finále, které je pořádáno pod záštitou AŠSK ČR se probojovali, po předchozích vítězstvích v okresním a krajském finále, poprvé v historii i starší žáci Základní školy Dukelská Benešov. Tým atletů v sestavě Lukáš Kroupa, Aleš Strnad, Dominik Šejstal, Petr Vachtl a Antonín Vobecký odjížděl do Šumperka potom, co před 14 dni vybojoval 5. místo na republikovém finále Poháru Rozhlasu, s ambicemi se poprat o přední umístění. Po slavnostním zahájení, kde se představila družstva všech krajských vítězů a zároveň patroni soutěže, tedy pro kluky několikanásobná olympijská medailistka lyžařka Květa Jeriová- Pecková a pro dívky medailista z MS a atletice, diskař Gejza Valent, a zazněla státní hymna, mohly soutěže začít.  

           První disciplínou byl sprint na 60 m, kde si nejlépe vedli Petr Vachtl a Dominik Šejstal, kteří zaběhli oba shodný čas 7.70s (celkově dělené 15. místo). Pro Petra znamenal tento čas zlepšení osobního maxima o 0.06 s. Jen těsně za nimi doběhl Antoním Vobecký v čase 7.73s s tím, že zaostal za svým aktuálním rekordem jen o 0.01s. Lukáš Kroupa zaběhl čas 8.01s a Aleš Strnad 8.28s, čímž si oba polepšili svá maxima.  Na druhou disciplínu se pole závodníků rozdělilo mezi vrh koulí a hod míčkem. V kouli zazářil Dominik Šejstal, který posledním pokusem poslal své 4 kg vážící náčiní do vzdálenosti 12.46 m a o 42 cm si polepšil své maximum, což znamenalo celkově 9. místo). Petr Vachtl vrhnul kouli do vzdálenosti 10.48 m a jen těsně zaostal za svým maximem. Antonín Vobecký výkonem 9.96 m také překonal své maximum. Na míčku se velice dařilo Lukáši Kroupovi, který hodil výtečných 72.44 m a v osobním rekordu skončil na celkově 6. místě ze všech závodníků ve své disciplíně. Aleš Strnad pak hodil 54,73 m. Třetí disciplínou byly skoky. Do skoku do dálky nastoupil Antonín Vobecký, Dominik Šejstal a Lukáš Kroupa. Nejlépe se vedlo Antonínu Vobeckému, který hned prvním pokusem skočil 575 cm, což znamenalo celkově 6. místo). Dominik Šejstal se bohužel nesrovnal na rozběhu, přestože ho během soutěže 4x posouval a všechny tři skoky skočil se skoro metrovým nedošlapem. Je to škoda, protože jinak bezmála šestimetrový dálkař skočil jen 500 cm. S rozběhem bojoval i Lukáš Kroupa, který skočil nakonec 499 cm. Ve výšce nejdříve skočil 146 cm Aleš Strnad a zlepšil si své osobní maximum a poté Petr Vachtl překonal na první pokus 162 cm (celkově dělené 12 místo) a též si zlepšil osobní rekord. O celkovém umístění tak rozhodl běh na 1.000m. Na kilometru zazářil opět Lukáš Kroupa, který tentokrát vybojoval „bramborovou medaili “, když se našli pouze tři závodníci v celé soutěži, kteří běželi rychleji. Jeho čas 2:50,63 je ovšem skvělý. Petr Vachtl doběhl v čase 3:06,36 a zaběhl si letošní maximum, což platí i u Antonína Vobeckého, kterému se časomíra zastavila na 3:14,27 s a Dominikovi Šejstalovi, který zaběhl 3:15,41 s. Aleš Strnad si zaběhl opět osobní rekord v čase 3:18,59 s. Po ukončeném kilometru byly přepočítány výsledky jednotlivců a následně i družstev podle vícebojařských tabulek. Nejlepší z nesmírně vyrovnaných čtyř Benešáků byl Petr Vachtl, který dosáhl vícebojařských 2.248 bodů, Lukáš Kroupa dosáhl na 2.199 bodů, Antonín Vobecký a Dominik Šejstal dosáhli shodně na 2.187 bodů a Aleš Strnad dosáhl 1.680 bodů. Do tabulky týmů se započítávaly výsledky vždy čtyřech nejlepších z týmu a tam skončili kluci s celkovým počtem 8.821 bodů na celkově pátém místě, čímž překonali vlastní rekord školy o úctyhodných 1.000 bodů. Stejně tak jako na Poháru Rozhlasu se našla jen jedna škola z Čech, která je dokázala porazit, tentokrát z Karlových Varů. Ostatní nejlepší byli výhradně z Moravy s tím, že celkovým vítězem se stala ZŠ Olomouc Heyrovského.

            Závěrem je třeba říci, že úroveň soutěže žáků byla letos zcela mimořádná a neskutečně vyrovnaná. Pro ilustraci lze uvést, že hned několikrát se přepisovaly letošní české atletické tabulky v kategoriích žáků a dorostenců a ještě nikdy v historii se nestalo, aby za 8.821 bodů nebyla alespoň stříbrná medaile. V loňském roce by za 8.821 bylo s přehledem zlato a loňský, ale i předloňský vítěz by byl až na sedmém místě! O to více mrzí fakt, že klukům ještě k mnohem lepším výkonům vystavily stopku zranění, která také notně zamíchala se skladbou disciplín.

Gratulujeme ke skvělému úspěchu.

Podrobné výsledky si můžete najít v přiloženém souboru.

 atlevserepu10