O Vánocích v cizích zemích

VELKÁ BRITÁNIE: Vánoce ve Velké Británii začínají dlouho před Štědrým dnem. Slavnostně se rozsvěcí světla. Tradičně 6 týdnů před Štědrým dnem.

AMERIKA: Slaví se 24. prosince. Američané považují za nejdůležitější období v roce Vánoce. Rodiny z celých Spojených států se scházejí, zpívají koledy a 25. prosince ráno rozbalují dárky od Santy.

NĚMECKO: Vánoce v Německu jsou podobné našim Vánocům. Jako se u nás staví betlémy, tak tam se staví  pyramidy. Klasicky vyrábí  pyramidy malé, ale málokdo asi zná pyramidy, které mají třeba až 12 metrů.

RUSKO: V Rusku se Vánoce slaví až 7. ledna, protože církev stále používá Juliánský kalendář. Dárky naděluje Děda Mráz.

FINSKO: Dárky naděluje Joulukuppi. Snídají rýžový nákyp s cukrem, skořicí a studeným mlékem. V nákypu je zapečená mandle. Věří se, že kdo mandli najde, půjde další rok k oltáři. Potom se zdobí stromeček, chystá se slavnostní jídlo. V podvečer se chodí na hřbitov zapálit svíčky na hrobech svých příbuzných a přátel. Moře svíček pod temnou oblohou a bílým sněhem tvoří nezapomenutelný pohled. Po návštěvě hřbitova se hrají hry, zpívají koledy a najde se čas i na saunování.

ITÁLIE: Tam dostávají dárky až na Tři krále. Dárky naděluje čarodějnice. Často nemají vánoční cukroví ani stromek.

obrázek: internet

Zdroje:

https://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwia3pCn-vXXAhUQZlAKHTayBxgQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Feliiinka.blog.cz%2F1112%2Fvanoce-v-cizine-ii-rusko&psig=AOvVaw0bPsLEpw71- https://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj3m6O7-