Kuroshitsuji – hodnocení Anime

Kuroshitsuji, neboli Black Butler, což v překladu znamená Černý Sluha, v tomto případě Černý komorník, je mezi znalci Anime velmi rozšířené dílo. Není člověka, jež Anime sleduje, který se s tím přinejmenším nesetkal. Autorem tohoto díla je muž jménem Jana Toboso, první a původní série má 24 dílů po 23 minutách, ta se s Mangou shoduje. Druhá série má polovični počet dílů, s Mangou se úplně rozchází a není již tak úspěšná.

1.série
Anime vypráví fikční příběh zasazený do Anglie ke konci 19. století o mladém klukovi Cielovi Phantomvivovi, jemuž je dvanáct, později třináct let. Jeho rodiče zemřou při požáru v jejich sídle, úmyslně založeným nepřáteli. On sám přežije díky zázraku a to uzavřením smlouvy s démonem Sebastianem Michaelsem, ten mu má pomoci zlikvidovat vrahy jeho rodiny. Sebastian je tedy nucen být komorníkem malého hocha výměnou za duši svého pána. Role sluhy se chopí dokonale, jelikož je nadpřirozenou bytostí, takže je schopen čelit mnoha nepřátelům najednou, chráníc u toho svěřence. Na druhou stranu je schopen zastávat povinnosti obyčejného sluhy a chová se ke svému pánovi až lidsky.

Teď můj vlastní názor. Pozor: U tohoto seriálu je třeba znát jisté události spojené s historií Anglie. Manipuluje se zde také s nedotvrzenými historickými domněnkami, doufajíc, že vtipu porozumíte, přinejmenším děj pochopíte.
Začátek je malinko dětinský, ale kompenzuje si to tak konec, který je přesným opakem. Můžeme vidět skutečně bujné množství podivných postav, začíná to samotným hrabětem Cielem přes Hrobaře či Rudou Smrtku, což je mužská postava, ne, jak za něj hovoří, název. Zjišťujeme, jakou mají zdánlivě nevinné postavy roli a přesvědčujeme se o podlosti a zkaženosti andělů. Tady jsou v realitě záporné charaktery kladné, přičemž kladné jsou zase záporné. Samotný konec po střetu démona s andělem je vážně neočekavaný, protože všichni doufají ve spasení duše mladého muže, jenž převzal veškeré povinnosti po rodičích již v tak brzkém věku, a ono je vše jinak. Občas vám přichází velmi emocionální, stupňující se úzkost z nastalých situací nebo zrad. Tvůrce se nebál pohrát si se smrtí hezkým způsobem, čímž šokuje západní svět, který na to není zvyklý.
Doporučila bych to sobě rovnocenně starým, to však není jediná podmínka, daná osoba musí být i podobného charakteru jako já a nesmí to být její první viděné Anime, mohlo by jí totiž odradit. Seriál je volně stažitelný třeba na ulož.to s českými titulky.

2.série
Objevují se zde jak staré, tak nám absolutně neznámé postavy. Jednou z nich je další démonický komorník jménem Claud Faustus se svým pánem Aloisem Trancym. Komorník však o duši svého pána příliš nestojí, proto se zaměřuje na mnohem zajímavější oběť Ciela Phantomhiva a míní se zmocnit jeho chutné duše. Činí tak přes porušování slibů a jiných poměrně důležitých záležitostí.

Můj vlastní názor:

Ne vše bylo tak lehké, jak se na první pohled zdálo. Duše Ciela byla hladovému démonovi Sebastianovi ukradena před nosem, ten se jí však nechce vzdát. Zkrátka velmi komplikovaný proces a mnoho dalších, na tom druhá série ztrácela. Konec mě velmi rozhněval i šokoval, ale stává se mi často, že mé oblíbené postavy zhynou, takže nic překvapivého. Popravdě, doufala jsem ve smrt hlavní lidské postavy, avšak to, co se stalo, bylo snad pro jeho komorníka jestě lepší. Mimo jiné zde zase zapůsobilo pravidlo, dávej si pozor na vedlejší nezajímavé postavy, protože jsou podezřelé…

Doufám, že je někdo psychicky připraven se alespoň na 1. sérii podívat, přestože má seriál už více než 3 série, je lepší to utnout na konci té první nebo druhé. Teď však nashledanou u dalšího Anime…