Niki Lauda

Byl to rakouský jezdec a pilot Formule 1. Narodil se 22. února 1949. Trojnásobný mistr světa v rocích 1975, 1977 a 1984. Byl po Schumacherovi a Sennovi třetí nejlepší pilot Formule 1. 

Dne 1. srpna 1976 na německé trati Nürburgring měl při závodě vážnou nehodu. Zhruba v rychlosti 250km/h, v místě zvaném Bergwerk. Na tomto místě ztratil kontrolu nad svým vozem a narazil do svodidel, poté byl zpět vymrštěn na dráhu.  Do vraku poté narazil pilot Brett Lunger. V té chvíli Laudův vůz začal hořet následkem exploze palivové nádrže. Lauda při srážce s Lungerem ztratil přilbu a tak zůstal uprostřed plamenů s více než 900 stupni, a i když se ho podařilo vyprostit, byl ve vážném stavu. Měl poškozené plíce, hlavu a i další části těla měl těžce popálené. Musel podstoupit plastickou operaci obličeje. S následky nehody se potýkal až do konce svého života.

Všichni si mysleli, že Lauda už nepojede a zůstane v nemocnici.  42 dní po nehodě usedl do vozu a dojel si pro titul mistra světa. Po odchodu z Formule 1 se začal věnovat létání. Stal se pilotem a majitelem letecké společnosti Lauda Air, kterou později prodal Austrian Airlines. V srpnu 2018 podstoupil transplantaci plic poškozených následkem nehody z roku 1976. Zemřel 20. května 2019 po zdravotních problémech.

 

Nicolas Mokoš, 8. E

 

Niki Lauda (†70): Zemřel trojnásobný šampion Formule 1 | Blesk.cz 

 

Niki Lauda on his Nürburgring horror crash comeback | British GQ