Vánoční příměří

Vánoce má snad každý rád. Zpívají se koledy, peče se cukroví a rozdávají se dárky. Když ale probíhala válka, vojáci místo svých domů museli hlídat v zákopech. Ale 25. 12. 1914 si menší Vánoce udělali.

 

První světová válka byla v plném proudu. O Vánocích roku 1914 se začal z německých zákopů na Západní frontě u belgického města Ypry ozývat zpěv vánočních koled. Němečtí vojáci následně vylezli ze zákopů a vyzvali Brity, aby se k nim připojili. Skutečně se tak stalo. Tak vzniklo neoficiální příměří. Němci proti Britům hráli fotbal, dokonce si mezi sebou vyměňovali menší dárky, nejčastěji v podobě cigaret. Také spolu jedli a pili.  Někde trvalo příměří den, někde dokonce týden. Politické a vojenské velení obou válčících stran se obávalo vzpoury již vyčerpaných vojáků, kteří si původně představovali, že válka bude trvat dva až tři měsíce, takže příměří tolerovalo. Poté se ale začalo znovu válčit. Po skončení příměří bylo pro vojáky těžké střílet přátele, velitelé je museli přemisťovat, aby pro ně byl nepřítel zase anonymní. Někteří museli být dokonce přemístěni ze Západní fronty na Východní. Tento zázrak už se nikdy neopakoval, ale ukazuje to, že vojáci jsou také jen lidé.

Podle této události vznikli film jménem „Šťastné a veselé“ a skupina Sabaton vydala píseň zvanou „Christmas Truce“. Její klip se dokonce natáčel v Česku a členové kapely v něm hrají vojáky v zákopech.

Tereza Dvořáková, 8. E

Vánoční příměří 1914: Vojáky v pekle Velké války spojil fotbal – ČT sport –  Česká televize

 

Šťastné a veselé? Jak slavili Vánoce vojáci na frontě | 100+1 zahraniční  zajímavost