MŮJ KŘEČEK

 

Mám doma 2 křečky, neboli křečíky. Oba jsou plemena křečík Roborovského.

 

 

12 lidí z 45 lidí má nejraději křečíka Roborovského, 10 lidí křečka džungarského a 23 lidí by chtělo křečka zlatého.

 

Kolika let se dožije křeček?

Křeček syrský neboli zlatý se dožije 3 až 4 let.    

Křeček roborovský se dožije 2 až 3 let.

Křeček džungarský se dožije 1 až 2 let. Ale někdy se může stát že se dožije až dvou a půl roku.

 

Chov křečkůjak pečovat o křečka?

Křeček patří mezí nejoblíbenější domácí mazlíčky. Nejčastěji je pořizován dětem jako první zvířátko, aby se naučily zodpovědnosti a seznámily se světem zvířat. Často se přitom zapomíná na skutečnou povahu křečků a na jejich specifické potřeby. 

 

Křeček – plemena křečků

 

Rozlišujeme několik druhů křečků, ty doporučované pro domácí chov lze rozdělit na křečky syrské a trpasličí křečky, mezi něž patří:

 

Křečík džungarský

Křečík čínský

Křeček drobný

Křečík Roborovského

Syrští křečci

 

Patří mezi největší křečky chované v domácnostech a také mezi nejklidnější. Dosahují hmotnosti do 150 g a délky do 20 cm. Křečka lze pořídit v různých barevných variantách a s různou délkou srsti – od krátkosrstých přes ty se zvlněnou srstí typu rex až po dlouhosrsté.

Trpasličí křečci

Jsou podstatně menší, jejich hmotnost by neměla přesahovat 50 g. Dorůstají délky  10 cm. Nejmenší je křečík Roborovského s délkou pouhých 5 cm.

Bez ohledu na plemeno jsou křečci velmi citlivá a křehká zvířata. Proto je nutné dávat pozor, abychom na křečka nešlápli nebo o něj nezavadili, velmi snadno mu můžeme nechtěně ublížit a přivodit zranění. Před tím, než se rozhodneme pro chov křečka, bychom se měli porozhlédnout po veterinárním lékaři, který se věnuje léčbě malých savců.

Jakou povahu mají křečci?

Křeček je velmi nezávislý a bojovný hlodavec – jeho roztomilý vzhled může mást. Vede noční způsob života. Jakmile nastane soumrak, srší energií. Je zvídavý a nezkrotný, rád prozkoumává nová místa, hodně se pohybuje a velmi rád hrabe. Při svých nočních aktivitách bývá obvykle hlučnější. Naproti tomu ve dne potřebuje hodně klidu, prospí většinu dne a vylézá jen za potravou.

 

Matěj Smetana , 6. E

 

Zdroje: