V síti – dokument

Téma

Tento dokumentární film dokumentuje tři dospělé ženy (které předstírají, že jsou dvanáctileté dívky), Michaelu Soukupovou, Týnu Junovou a Nikolu Komárkovou. Tyto „dívky“ si píšou a telefonují s tzv. sexuálními predátory na internetu. Sexuální predátoři mají většinou za cíl z obětí vylákat obnaženou fotografii. Během natáčení filmu došlo také k několika osobním schůzkám (za přítomnosti skrytých kamer, ochranky a dalších odborníků).

VZNIK

Pro účely tohoto dokumentu byly ve studiu vybudovány tři dětské pokoje, ve kterých se odehrávala komunikace s predátory. Jen jeden z dvou a půl tisíce lidí si s dívkou chtěl jen psát, téměř všichni ostatní se zaměřovali na fotografie a videa. Dvě ze tří hereček musely podstoupit psychoterapii. Součástí projektu byla také osobní setkání hereček s predátory, ta probíhala v pražské kavárně Cafe Jedna.

Natáčení tohoto dokumentu probíhalo pod dohledem ředitelky Linky důvěry, psycholožky, sexuoložky, právníka a kriminalisty (se specializací na kyberkriminalitu).  Do přípravy a zpracování filmu se také zapojil tým projektu E-Bezpečí.

Zdroj obrázku:

Sochová Sandra, 6. D