X-BOX SERIES VS. PS5

Po dlouhých 7 letech přichází na trh 2 nové konzole od hlavních a nejznámějších výrobců konzolí Microsoft (X-BOX SERIES) a Sony (PS5) a my se teď tomu podíváme na kloub a začneme konzolí, která se na trhu objeví dříve: X-BOX SERIES.

X-BOX SERIES

Jak už bylo řečeno X-BOX SERIES vychází dříve, ale ve dvou typech: SERIES X  a SERIES S. Rozdíl mezi konzolemi je ve velikosti a hlavně v ceně. SERIES X přináší 4K rozlišení u většiny nových her s 60 FPS a s ray tracingem (velmi efektivní vykreslování obrazu). Další velmi významnou novinkou je SSD disk, který urychlí spouštění konzole, her a levelů a úkolů ve hře, což bylo u X-BOX ONE docela oříšek. Další vylepšení konzole je např. možnost přehrání videa z internetu nebo 3D prostorový zvuk nebo lepší grafická karta.

PS5

Stejně jako X-BOX SERIES bude PS5 vycházet ve dvou verzích: PS5 a PS5 Digital Edition. Rozdíl mezi nimi je pouze v blu-ray, který nemá druhý zmiňovaný. Nové konzole PS5 přišly s velkými vylepšeními, a to s rychlejším SSD diskem (jehož funkci jsem vysvětlil u X-BOXU) a nebývalým nárůstem výkonu, který je až 5x větší než u PS4 a až 2x větší než u PRO verze. Další vylepšení, které studio Sony přidalo, je podpora rozlišení 4K a ray- tracingu (vysvětlení u X-BOXU). Další docela zásadní novinkou je určitě futuristický design konzole s modrými světly po stranách (viz obrázek), rozděluje PS komunitu na 2 strany: první se design líbí a druhá ho nechce ani vidět.

 

 

 

Vojtěch Táborský, 9. A