Cukroví: Kávové oválky

Postup přípravy

Máslo necháme změknout. Mouku smícháme s cukrem a prosejeme. Do másla vmícháme kávu, vejce, vanilkový cukr a nakonec mouku. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme chvíli v lednici uležet. Plechy vymažeme máslem.

Zatím dáme stranou trochu mléka a rozmícháme si v něm pudinky. Zbylé mléko přivedeme k varu. Vsypeme kávu, vlijeme mléko s pudinky a uvaříme pudink. Pokud se nám nepodaří sehnat kávový pudink, koupíme vanilkový pudink a přidáme více instantní kávy. Uvařený pudink odstavíme a ve studené vodní lázni jej za občasného míchání necháme vychladnout. Je nutné pudink míchat, protože jinak se vytvoří škraloup, který je nežádoucí, a také hrudky.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Studené těsto rozbalíme z fólie a vyválíme na tenký plát. Vykrajovacím oválkem z těsta vykrajujeme sudý počet oválků, které klademe na připravený plech. Oválky pečeme zhruba 5 – 7 minut. Během pečení 1 plechu si můžeme připravit druhý plech. Je to rychlovka.

Upečené oválky opatrně sundáme z plechu a necháme vychladnout. Pak je rozpočítáme na 2 části o stejném množství.

Vroucí vodu smícháme s kávou a cukrem. Mícháme tak dlouho, dokud není poleva hladká a lesklá. Pak vezmeme čistý štěteček a polovinu kávových oválků polevou potřeme a necháme zaschnout.

Máslo ušleháme s cukrem a postupně do něj zašleháváme pudink. Vzniklým krémem naplníme zdobící sáček a krém nastříkáme na horní stranu neozdobených oválků. Na oválky s krémem položíme oválky s polevou. Cukroví skladujeme na chladném místě.

Pudink můžeme připravit z vody místo mléka – prodlouží se tím trvanlivost cukroví.

Sandra Sochová, 5. D