Tvorba Anime či jiné postavy

Připravila jsem si pro vás návod, jak spisovatel například vymýšlí postavy. Jsou různé možnosti Buď to dělá postupně v knížce, doplňujíc základ, nebo rovnou “z fleku”, protože je ta postava hlavní, musí se projevit její charakter již v prvních stránkách knihy. tento text pojednává o tom, jak si myslím, že je dobré takovou postavu vymýšlet. Již od začátku není lehké, aby postava, kterou stvoříme, už někde neexistovala. Právě proto si musíte dát záležet i na nejmenších detailech, které můžete dále rozvíjet…

Takže nejdůležitějším úkolem je zvolit si to nejdůležitější, a to je, bude-li postava kladná, záporná, či pozorovatel, někdo, kdo váhá, nebo jen “těžič” ze vzniklých situací. Tyto poslední typy postav mohu označit za postavy neurčité, případně neutrální. S tímto základem můžeme snáze dál pracovat.

Druhým důležitým úkolem je zjev postav, od něhož se odvíjí i charakter, někdo to dělá obráceně, zvláště, jedná-li se o postavu vymýšlenou za pochodu knížky. Zjev je důležitý pro představu, s kým máme tu čest, ale pro mě má větší význam chování. Tudíž začneme menším proplétáním. Jestli tvoříte postavu kladnou, nesmí jí chybět odhodlání do střetu s postavou zápornou, ano, může mít strach, avšak pro ochranu svých blízkých by měla udělat vše a neměl by to určitě být bezohledný neřád, který se během knihy napraví, to už tu bylo miliardkrát. Postava by měla být milá vzhledem, měla by působit skutečně kladně. Záporná postava musí být opravdu zlá, ne, aby se stalo, že s ní a s jejím chováním začnu sympatizovat, protože ona není zlá, jenom se mstí. To potom považuji autora za ňoumu, protože vlastně nechal vyhrát to pravé zlo. Záporná postava by měla vypadat ohyzdně (toto pravidlo není zcela povinné v jistých případech) a její chování by mělo děsit. Naneštěstí se mi stává, že sympatizuji se zápornými postavami opravdu běžně, co kniha/film, to jsem na straně zla, čímž už jsme se vlastně dostali k neutrálním postavám a k jejich charakteru. Neutrální postavy bývají v případě “těžiče” mnohdy i pozorovatele záporné, navzdory své funkci je můžeme vykreslit jakkoli. Tyto postavy mám osobně ráda, nikdy nevím, co si o nich myslet.

A šup převážně k charakteru. Odstavec o charakteru pro mě bývá nejzajímavější, podle charakteru volím, koho si oblíbím. Na tohle pozor! Kladné postavy své chování nesmí přehánět a dohánět k hloupým závěrům, to znamená, je-li někdo ochotný, nesmí pomáhat komukoli, kdo mu zrovna vstoupí do cesty. Tyto věci bych nazvala kýčem stejně jako milostné románky mezi hlavními postavami. Něco jiného je, když kladná postava tíhne k té záporné, avšak ta ji jen využívá. To bývá dost dobrý námět na příběh. Postava by měla mít charakter opravdu propracovaný, s čímž se moc často nesetkávám, proto mě kladné postavy odpuzují, chybí jim ten šmrnc. Pravidlo nepřehánění máme i u postav záporných, postavy musí šokovat, jenže ne přehnaně, přeci jen všichni víme, že obří obludy s chapadly bez charakteru i logičtějšího smýšlení neexistují. Nikdo z nich nemá strach, v dnešní době už ani malé děti ne. Všichni dnes mají strach z lidí, existuje spousta chorob, které ovlivňují chování osoby, využívejme, co máme, vymýšlejme lepší nápady odpudivého charakteru. Jinak jim ve většině nemůžu vytknout onu bezcharakternost, kterou bytostně nesnáším u kladných charakterů. U postav mezních taky funguje pravidlo nepřehánění, ovšem v omezené míře, kvůli jejich váhání, můžou dělat šílené věci pro obě strany.

Minulost postav se odvíjí od nynějšího charakteru, je-li postava kladná, měla dokonalý život ve smyslu nezkažený ničím, co by ji donutilo činit ohavnosti. Záporná postava to má naopak, může být psychicky nemocná – většina případů, avšak ne zase tak těžce. Stačí, že se kombinuje chuť pro zabíjení, dříve vybíjená na zvířatech, a smrt příbuzného. Hned tu máme nezvladatelného blázna s neukojitelným apetitem po lidské krvi. Minulost lidi poznamenává a může se děj kvůli ní zvrtnout. Dále můžeme mít obyčejnější důvody, proč je člověk zlý. Neutrální typy nemají ode mne přesnou definici, vždy je musíme do situací zasadit, jak se to hodí.

Na zlé a kladné postavy se názory různí, určitě by bylo zajímavé udělat anketu na téma: Jaký typ postav je vám sympatický? Už se těšte se na výsledky…