Recenze na knihu: Nejkrutější měsíc

Ahoj,
přináším Vám další recenzi. Tentokrát na knihu Nejkrutější měsíc od Louise Pennyové. Tuto recenzi si můžete přečíst i zde.
,,Ve Three Pines.” Reine-Marie se na něj pátravě zahleděla. ,,Ve starém domě Hadleyových.”
Armand Gamache zbledl.
(str. 77)
Třetí díl série knih s vrchním inspektorem Gamachem nás opět přivádí do malé, zapadlé vesničky jménem Three Pines. Je duben a celá vesnice se chystá na hledání vajec. Vše je tak harmonické. Prostě typická osamocená vesnice s kostelíkem, třemi borovicemi na okraji vsi, malým hotýlkem a milými obyvateli. Nikdo ale neví, co se stane – ví to jediná osoba a tou je samotná smrt.
Pár obyvatel se rozhodne uspořádat seanci ve starém domě Hadleyových. Výsledek je úmrtí jedné obyvatelky. Jak zemřela? To má za úkol vyřešit inspektor Gamache spolu se svým vyšetřovacím týmem. Bude se muset také poprat s nástrahami od svých nejbližších. Jak před vším ochrání svoji rodinu? Co na vše vedení Sȗreté?
Když jsem knihu vzal poprvé do ruky a začal ji číst, říkal jsem si, snad bude dobrá – a byla. Nejkrutější měsíc je moc dobře napsaný. Má spád, akčnost a určitě se nebudete nudit. Prostě kniha ke kávě. Louise Pennyová knihu napsala velmi pěkně a není divu, že za ni dostala ocenění Agatha Award. Moc se mi líbilo zasazení příběhu do vesničky, kde jsou všichni dobrými přáteli. Zdařile je napsaný celkový popis. Vykreslení je velmi reálné a čtenář na sobě cítí, co postavy samy prožívají.
Dojem je dojem…
Když jsem knihu dočetl, musel jsem chvíli nad ní přemýšlet, než jsem se dal do psaní recenze. Knihu musím pochválit za skvělé popisy, spád událostí, napětí, akčnost. Závěr byl velmi pěkně napsaný – hlavně mě zaujalo, jak autorka rozuzlila chování postav (proč se v knize tak chovaly). Co bych knize vytkl? Jak tak o tom přemýšlím, tak asi nic. Občas mi malinko vadilo přeskakování v ději, ale vše mělo svůj důvod.
Hodnocení
Knize nemohu dát plnou stovku, ale dávám 95%. Už se těším, až si přečtu další případ inspektora Gamache.
Děkuji nakladatelství Euromedia Group za poskytnutí výtisku.