Historie Motorsportu: Formule 1

O Formuli 1 

Formule 1 (zkráceně F1) je série závodů formulí. Formule 1 byla založena roku 1950, kdy nahradila Grand Prix automobilů. Je označována za královskou disciplínu automobilového sportu pro takzvané monoposty. Spadá pod mezinárodní automobilovou federaci FIA, která je nejvyšší organizační složkou. Mistrovství světa F1 sestává ze série závodů, které jsou označovány jako Grand Prix (Velká cena). Soutěží se na uzavřených autodromech či tratích a městských okruzích různých tvarů a délek. Vozy jsou jednomístné, k tomuto účelu speciálně vyrobené, a jejich technické parametry se mění vzhledem k pravidlům, která se každoročně upravují. Od roku 1950 se pořádá Mistrovství světa jezdců a od roku 1958 mistrovství konstruktérů. První automobilové závody byly pořádány ve Francii v 80. letech 19. století. Těch se zúčastňovaly automobily poháněné benzínem, parou i elektřinou. Na přelomu století se již začaly automobily v soutěžích rozdělovat do kategorií podle hmotnosti (což byla vlastně první technická omezení konstrukce) a soutěžily prakticky výhradně automobily se spalovacími motory.      

Motory

Motory používané v sezonách 2006–2013 jsou osmiválcové s úhlem rozevření 90° o maximálním objemu 2,4 l. s výkonem 750 koní při limitovaných 18 000 otáčkách za minutu. Palivo používané v motorech F1 je svým složením téměř totožné jako běžné palivo pro komerční využití. V předešlých letech se hojně používaly nebezpečné směsi na bázi metanolu nebo směs benzínu a toluenu. Ve vysokootáčkovém motoru se používá speciální olej s podobnou vlastností jakou má voda. Od roku 2014 se nově používají šestiválcové motory o objemu 1,6 l. s turbodmychadlem a ERS. Dnes pohonná jednotka má 1,6litrový objem, šest válců a 24 ventilů. Válce pak jsou rozevřeny v úhlu 90 stupňů a počítají s 80milimetrovým vrtáním. Dále tu máme maximální otáčky motoru (15 000 ot./min.)

Rekordy Formule 1

  • Nejvyšší rychlost naměřená ve Formuli 1: Valtteri Bottas v Baku (Ázerbaiján) pokořil světový rekord. Na nejdelší rovině překonal rychlost 378 km/h. (normálně vozy f1 jezdí kolem 302 km/h)
  • Počet titulů mistra světa: Německá legenda F1 Michael Schumacher získal celkem 7 titulů mistra světa. V roce 2020 se Britský pilot F1 Lewis Hamilton vyrovnal se Schumacherem a též získal 7 titulů mistra světa.
  • Nejmladší pilot F1: Nejmladším pilotem F1 se stal současný trojnásobný mistr světa Nizozemský pilot Max Verstappen v 17 letech a 166 dnech. (Nyní mu je 26)

 

Jak probíhá závod Formule 1

  • Závody Formule 1 se nazývají tzv. Velké ceny. Známější pod názvem Gran Prix. Ve Formuli 1 není nic jako mistrovství světa. Piloti získávají body v každém závodě. Který pilot na konci sezony bude mít nejvíce bodů, stane se mistrem světa. Body se získávají podle toho jak se pilot umístí. Jsou to tzv. bodované pozice. Pilot dostane body od 10. místa. 10. místo jeden bod 9. místo dva body atd..           Nejvíce bodů je ovšem za první místo. První 3 obdrží pohár a budou stát tzv. na bedně vítězů. 
  • Kolik kol má závod Formule 1? Záleží na délce trati. pokud patří daný okruh mezi ty delší, závod trvá cca 51 kol. Každý závod by měl být dlouhý zhruba 305 km. Např. v Monaku Monte Carlo se jede nejvíc celkem 71 kol. Závod by měl tedy trvat něco kolem 1h 30 minut
  • Celá velká cena se skládá ze tří dnů. Přičemž se jezdí vždy o víkendu nebo ob víkend. První den se jedou 3 tréninkové jízdy. Druhý den 3. kvalifikační jízdy. popř. sprint.  Poslední tedy třetí den se jede samotná Velká cena. 

Poslední tragická nehoda v F1

V současné Formuli 1 je velmi malé riziko úmrtí při nehodě. Vůz má několik vrstev karbonu a plechu a kvalitního materiálu. Poslední tragická nehoda se stala v roce 2014. Tato nehoda se stala v roce 2014 při velké ceně Japonska. Ve čtvrté zatáčce stál u barieri bagr který odklízel havarovanou formuli. Bagr stál mimo trat na travnatém povrchu. V jeden okamžik se ze zatáčky vyřítil Francouzský pilot Jules Bianchi. Ve velmi vysoké rychlosti narazil do bagru (cca 190 km/h). Svým vážným zraněním podlehl cestou do nemocnice. 

 

Lando Norris, McLaren MCL60 2022

  Mezinárodní automobilová federace – Wikipedie Mezinárodní automobilová federace FIA 

 

Lista de equipos de F1989 de 1: Ver toda la información de la línea de  constructores

Aytron Senna, Mclaren mp4/4 1989  

 

 

Alfa Romeo become first team to launch real 2023 F1 car | RacingNews365

Valtteri Bottas, Alfa Romeo 2023  

 N. Mokoš, 9. E 

Odkaz: FORMULE