Enzo Ferrari

Narodil se 20. února 1898 Modena, Itálie                                                                                                        Zemřel 14. srpna 1988 Modena, Itálie (dožil se 90 let)

Enzo Ferrari získal jen základní vzdělání. Jeho bratr Alfred, přezdívaný Dino, si v rodinném sídle zařídil dílnu, kde pak pracoval i Enzo a jejich otec. Za války zemřel Alfred i otec během chřipkové epidemie. Enzo také onemocněl, ale přežil.  V roce 1929 založil vlastní závodní tým, který nazval Scuderia Ferrari. Roku 1932 závodní kariéru ukončil. Nastoupil poté do vývojového oddělení Alfy Romeo, souběžně dál vedl vlastní tým, v němž bylo čtyřicet závodních jezdců. 

Roku 1956 zemřel Enzův nejstarší syn Alfredo, zvaný Dino, v důsledku svalové dystrofie. Enzo pak na jeho počest pojmenoval několik závodních vozů (Dino 206, Dino 246 GT, Dino 246 GTS). Navzdory tomu, že se týmu dařilo, firma se v 60. letech dostala do špatné situace. Jednání o prodeji Fordu Enzo přerušil, protože Henry Ford II nepřijal jeho podmínku, že si Enzo ponechá kontrolu nad týmem. Nakonec firmu zachránil Fiat, který roku 1969 odkoupil polovinu konstrukční firmy, a to i za podmínky, že Enzo zůstane prezidentem firmy (byl jím do roku 1977) a bude dále kralovat v závodním týmu (vedl ho až do konce svého života). Klíčovým manažerem firmy se ovšem stal Luca di Montezemolo. V 70. letech dal Enzo postavit okruh ve Fionaru, který Ferrari využívá dodnes. 

Nicolas Mokoš, 8. E

Ferrari Dino 246 GT '71 – Pitlane Club CZ&SK

FERRARI DINO 246 GT 

    2014 Ferrari LaFerrari