Dva proti říši

Dne 27. května 1942 byl v Praze spáchán atentát na zastupujícího říšského protektora SS-Obergruppenführera Heydricha. Na dopadení pachatelů se vypisuje odměna 10 milionů korun. Kdo pachatele přechovává…

Tato známá vyhláška zazněla 28. května 1942 z českého, tehdy z protektorátního rozhlasu. Den předtím, jak už víte, výsadkáři operace Anthropoid, Jan Kubiš a Josef Gabčík, spáchali atentát na Reinharda Heydricha. Atentátníci akci dlouho plánovali a nakonec ji uskutečnili . Gabčík si pod kabátem připravil samopal Sten bez ramenní opěrky. Gabčík a Kubiš vyčkávali Heydrichův příjezd zhruba od 9:00 do 10:30. Heydrich odjel autem z Panenských Břežan směrem na Pražský hrad, odkud se měl vydat do Ruzyně a letecky do Berlína za Hitlerem. V rozporu s jeho vlastním nařízením nebyl jeho automobil ještě opancéřovaný a jel bez ochranného vojenského doprovodu. To se mu stalo později osudným. Gabčík ve chvíli, kdy mercedes projížděl přímo u něj, odhodil kabát a pokusil se střílet na Heydricha, avšak jeho samopal selhal. Samopal Sten, zkonstruovaný v roce 1940, byl tehdy novou a hlavně poruchovou zbraní. Heydrich, který projel kolem mířícího Gabčíka, si uvědomil, že se jedná o přepadení. Ale místo toho, aby řidiči přikázal z místa rychle ujet, a tím zvýšil šanci na záchranu, udělal dvě chyby: Jednak přikázal vůz zastavit a jednak se v autě postavil a vytasil zbraň. V tu chvíli hodil Jan Kubiš na auto speciálně upravenou bombu. Narazila do karoserie a explodovala vně vozidla před pravým zadním kolem. Heydrich byl poté odvezen do nemocnice na Bulovce, kde 4. června zemřel. Atentátníci se nejprve schovávali u rodin pomáhajícím odbojářům a poté v kostele svatých Cyrila a Metoděje, společně s dalšími parašutisty. Jenže kvůli parašutistovi Karlu Čurdovi, který to psychicky nevydržel a udal je, je Němci našli. Všichni nakonec zemřeli, ale nikdy nezapomeneme při obraně na vlasteneckou větu: ,,Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme!”

Autorem knihy je Jiří Šulc. Kniha Dva proti říši pojednává o osudu postav atentátníku. Taká se zabývá i Heydrichem a osudy vedlejších, ale neméně důležitějších reálných postav. Dokonce i Karlem Čurdou a jeho ,,důvodem”, proč je udal. V knize jsou krásně popsány psychické stránky postav. Autor  hodně dbá na detaily a snaží se, aby vše bylo podle skutečných událostí. Kniha je poutavá a rozhodně ji nedoporučuji pouze milovníkům historie, ale všem, kteří mají rádi propracované knihy.

Tereza Dvořáková, 8. E

Dva proti Říši

 

Heydrich a jeho mercedes po atentátu.

Od atentátu na Heydricha uplynulo 72 rokov, pozrite si UNIKÁTNU  rekonštrukciu