Jak napsat bajku

Jak všichni vědí ze školy, bajka je krátká povídka o zvířatech, která se chovají jako lidé a má vždycky nějaké ponaučení. Jenže bajka nemusí být jenom něco, o čem si povídáte v hodinách a píšete na to písemky. Samozřejmě každý spoustu bajek zná, určitě jsou i jako povinná literatura, ale nemusí se to brát pouze jako nuda. 
Zkusit napsat bajku není lehký úkol, ale když si v hlavě rozhodnete pár důležitých věcí, může vás to i začít bavit. Navíc jí můžete donést paní učitelce na češtinu a kdo ví? Možná by vám dala i jedničku.

Nejdůležitější je určit si hlavní postavy a také nějaké ponaučení. A jestli máte několik tipů a nevíte, jak si z nich vybrat, můžete si sepsat papírky s návrhy, dát je do klobouku a potom si nějaký vylosovat, Také je dobré popsat prostředí. Například, když mám hlavní postavy lišku a jelena, nebylo by dobré psát, že žijí na poušti. Prostředí popište, vžijte se do něj a představte si, že tam jste. Také můžete přidat pár vedlejších zvířecích kamarádů. Bajka by měla být kratší, aby se v ní čtenář dobře vyznal a nezačala ho nudit. 
Nedávejte tam také všechny pestré prvky hned, začněte prostředím, potom čtenáře seznamte se svými hlavními hrdiny. Je dobré jim vymyslet nějaké pořádné vlastnosti ,aby byly výraznější a více zaujaly, také je můžete obléknout do lidského oblečení. Mohou mít hodinky, brýle anebo třeba i nějaký kabát. 
Po seznámení s hlavními postavami vyprávějte o jejich každodenním životě a důležité je popsat, jaký spolu mají vztah. Potom přidejte zápletku, něco, díky čemu tam dáte vaše ponaučení.  Příběh zakončete, buď nějak otevřeně, aby měl čtenář o čem přemýšlet nebo naopak větou, která celý děj ukončí a čtenářovi to dodá pocit o hezké práci. 
Vymyslete si vlastní styl psaní. Nebo si bajku napište, ne pro jedničku, ne proto abyste se pochlubili ostatním, ale hlavně pro zábavu. 

Kateřina Čeperová, 6. E