Gymnastika

Gymnastika se dělí na sportovní a moderní. Je to dost těžké, je to o přesnosti a o trpělivosti.

Sportovní gymnastika

Sportovní gymnastika je odvětví, při němž jednotliví závodníci předvádějí silové nebo švihové gymnastické prvky na koberci (prostná) nebo na nářadích např.: hrazda, trampolína, kladina, lavička. Mohou cvičit muži i ženy. Sportovní gymnastika je stále součástí olympijského programu mistroství světa se pořádají už od roku 1903.

PRAVIDLA

Základem hodnocení sportovní gymnastiky je posuzováním obtížnosti a kvality provedení jednotlivých prvků (cviků) v sestavách. Důležité je že gymnastky musí do sestav zařazovat prvky, které dají bez obtíže na tréninku. Soutěže posuzují dva panely rozhodčích. Panel A hodnotí obtížnost sestav podle tabulek prvků uvedených v pravidlech. Panel B posuzuje kvalitu provedení a sráží body za všechny chyby počínaje špatným držením těla a nečistým provedením prvků a konče pády. gymnastická pravidla byla dlouhá desetiletí založena tak, že maximální výkon byl 10 bodů.

 

Soutěže

Ve sportovní gymnastice jsou tři hlavní disciplíny:

víceboj družstev, víceboj jednotlivců a finále na jednotlivých gymnastických nářadích

Ve víceboji družstev se počítají známky více členů jednoho týmu, v konkrétním případě za všechny předvedené sestavy nebo se nejhorší známka na každém nářadí může škrtnout. Ve víceboji jednotlivců musí každý účastník musí cvičit na každém nářadí.  A o finálovém vítězi rozhoduje součet všech známek. 

 

Sportovní gymnastika – ženy 

Přeskok – 👍 Nářadím na přeskok býval kůň, pro ženy postavený příčně. Po roce 2000 ho ale nahradil přeskokový stůl s podstatně větší držící plochou, která umožňuje předvádění obtížnějších skoků. K přeskoku používají gymnastky odrazový můstek. Gymnastky se při přeskoku musí odrazit rukama od stolu. 

Bradla –👍 Bradla žen jsou ve skutečnosti dvě spojené žerdě ve výšce 155 cm a 235 cm. Gymnastky na nich předvádějí toče a veletoče, letové prvky na jedné žerdi i z jedné žerdě na druhou a povinnou součástí cvičení je i seskok, kterým je salto, na nejvyšší úrovni i vícenásobné.

Kladina –👍 Kladina je pět metrů dlouhé břevno široké pouhých deset centimetrů, umístěné ve výšce jednoho a čtvrt metru. Gymnastky na něm předvádějí kromě skoků a obratů i náročné akrobatické prvky jako jsou přemety- (dozadu i dopředu) a salta. Kvůli úzké ploše nářadí (10 cm) je obtížné hlavně udržování rovnováhy při cvičení.

Prostná-(koberec) –👍 Prostná žen jsou cvičena o rozměrech 12×12 metrů. Oproti prostným mužů jsou sestavy doprovázené hudbou a součástí hodnocení je i posuzování estetické stránky pohybu. Gymnastky cvičí gymnastické i akrobatické prvky, kterými jsou: přemety salta kotouly, stoj na rukou, rovnovážný prvek – rozštěp 

Osobnosti 

Známí čeští gymnasté                                    

ženy: 

Vlasta Děkanová 

Eva Bosáková 

Věra Václavská 

Věra Černá 

muži:

Josef Čada

Bedřich Šupčík 

Ladislav Vácha

Alois Hudec

Jiří Tabák 

Leo Sotorník 

Přemysl Krbec

Vladislav Nehasil 

 

 

Anna Hubalová, 6. B