Jak upéct korpus dortu pro začátečníky

Budete potřebovat na kropus na dort: 6 ks vajec pokojové teploty, 240 gramů hladké mouky, 250 gramů krupicového cukru, 3 lžíce oleje, kousek soli, polovinu lžičky kypřícího prášku a 1 lžičku vanilkového extraktu.  

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem. Boky můžeme potřít máslem a přilepit na ně pruh pečícího papíru, ale není to třeba, pokud máte doma tenký nůž, kterým korpus “odříznete” od boků formy.

Oddělíme si pečlivě bílky a žloutky. V čisté, větší nádobě začneme šlehat bílky se špetkou soli. Když máme polotuhý sníh (je už bílý a našlehaný, ale pořád tekutý), začneme po lžících přidávat krupicový cukr a vyšleháme dotuha. Sníh je pořádně vyšlehaný, když je krásně leskle bílý a tvoří špičky, tzn. když vyndáme šlehací metlu, vzniknou nám po ní krásné špičky, které pevně drží tvar, i když metlou otáčíte.

Potom vyšleháme žloutky s olejem. Tuto směs vmícháme pádlem (stěrkou) do bílkového sněhu.

Nakonec přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a vanilkový extrakt nebo citrónovou kůru. Nešleháme, jen jemně zapracujeme pádlem, aby nám nesklesla pěnová struktura.

Nalejeme do formy, ideálně kruhovým pohybem. Můžeme uhladit povrch dortu cukrářskou špachtlí. Nakonec jemně párkrát bouchneme formou o pracovní desku, tím se zbavíme případných bublinek, které by pak při pečení mohly dělat neplechu.

Dort dáme péct do vyhřáté trouby na prostřední mřížku na přibližně 45 minut. Jestli je korpus upečený poznáme tak, že po cca 45 minutách zapíchneme doprostřed korpusu špejli. Když po vytažení bude suchá a čistá, je korpus hotový.

Korpus necháme ve formě vychladnout na mřížce, aby vychladl rovnoměrně i zespodu. Když nemáte mřížku, stačí ho položit třeba na hrnek otočený dnem vzhůru.

Po vychladnutí korpus rozřežeme podélně na tři díly. Ideální na to je struna, ale když ji doma nemáte, stačí vám zoubkovaný dlouhý nůž na pečivo. Přiložte nůž čepelí k boku dortu a jemně ho zařízněte, ne hluboko, stačí kousek. A potom korpusem otáčejte a zároveň zařezávejte nožem hlouběji, až se nakonec prořežete skrz. Další možnost je nit. Potřebujete pevnou nit (kuchařskou), dost dlouhou, abyste ji ovinuli kolem dortu. Potom překřížíte konce a taháte každý na opačnou stranu. Tento způsob je trošku nepraktický při měkčích a nadýchanějších korpusech, tím tlakem se totiž těsto vyboulí a zmáčkne. Je možné poprosit někoho druhého, aby ho seshora dlaní přidržel, anebo si na něj položit těžší hrnec.
 

Anna Zemanová, 5. D

Zdroj obrázku: