Anglie 2011

Hana Procházková | Aktuality

 

V neděli 11.9. 2011 večer jsme odjeli do Anglie. Cesta autobusem byla dlouhá, ovšem cesta na trajektu z Calais do Doveru stála za to. Vážně i ironicky řečeno. Díky povětrnostním podmínkám byla nedobrovolně prodloužena. Mlhavě jsme viděli známé bílé útesy v Doveru.

Počasí nám nabouralo program. Časově jsme nestíhali návštěvu Doveru. Takže jsme jeli rovnou na „meeting point“, kde si každého z nás vyzvedla rodina a odvezla si nás do domku. Cihlového řadového pochopitelně. A tak se nám otevřel svět Velké Británie. Svět obrovských snídaní a večeří, svět školních uniforem, svět volantů na pravé straně, svět dvoupatrových autobusů, černých taxíků a policistů s přilbami. Svět zamračeného počasí. Svět památek tak úžasných, že pro ně nemáme dostatečného přídavného jména. A u těchto památek se zastavíme.

Druhý den začal jízdou na Londýnském oku. Výhled stál opravdu za to. Dále jsme prošli kolem budov parlamentu a sídla ministerského předsedy – Downing street, odkud jsme vyrazili směrem na Trafalgarské náměstí, kde jsme viděli pomník admirála Nelsona, jeho loď v mega láhvi a sochy čtyř lvů. A pak hurá k Buckinghamskému paláci a jeho prohlídka. Svatební šaty Kate Middleton, klenoty kam se podíváš. A mnoho, mnoho dalšího. Plus taky fakt, že se jednalo o sídlo královny, samozřejmě. Později následovala návštěva Natural History Museum.

Třetí den jsme navštívili univerzitní město Oxford. Prohlédli jsme si katedrálu Christ Church a rozhlednu, kde se natáčel Harry Potter.

Čtvrtý den, tedy poslední den v Británii. V plánu byl opět Londýn, návštěva St. Paul´s Cathedral, přechod přes Tower Bridge k Toweru, kde jsou uloženy korunovační klenoty. Ta nádhera! Od Toweru následovala jízda lodí po řece Temži směr Greenwich, kde jsme samozřejmě vyfotili na nultém poledníku.

Tolik o Anglii. Bylo to úžasné, ačkoli neuvěřitelně krátké. Anglicky jsme se domluvili. Plni nových dojmů a zážitků jsme se vrátili zpět.

 

Žáci 9. tříd

Kvíz pro účastníky poznávacího zájezdu