Vánoce ve světě

Vánoční zvyky ve světě

Pavouka na strom, do kostela na bruslích a k večeři páv, dozvíte se 16 nejpodivnějších zvyků na světě. Vánoce, nejkrásnější svátky roku, prožívá každý jinak. Podívejte se s námi, proč v Dánsku rozbíjejí talíře, v Litvě tahají těžké klády, čím si zdobí stromeček Norové nebo Ukrajinci a na čem si pochutnávají v Argentině. Možná se letos ještě moc rádi vrátíte k jablíčku, kaprovi a koledám… 

  1. na Islandu: Nosí vánoční skřítci dárky hodným dětem, které si nachystaly za okno botu. Důležité také je, aby každý Islanďan dostal něco nového na sebe, jinak ho může sežrat vánoční kočka.
  2. v Bulharsku: V Bulharsku se  obyčejně při večeři spokojí s vepřovým a luštěninami. Tradičně založené rodiny mohou stolovat na ubruse položeném na zemi a podloženém slámou. Na Štědrý večer se na závěr postní doby podává lichý počet tradičních bezmasých pokrmů. Zvlášť oblíbená je červená paprika plněná rýží a rolády z vinných listů nebo zelí. Stůl se po večeři neuklízí, aby se během noci mohli najíst i zesnulí. 
  3. v Austrálii: Mají pohlednicovou výzdobu. Zaslaná vánoční přání si lidé vyvěšují do oken a soutěží mezi sebou, kdo jich má nejvíc. 
  4. v Anglii: Je typickým vánočním pokrmem krocan s ořechovou nádivkou, jako tečka nesmí chybět tradiční pudink, který se připravuje již v době adventu. Chodí ho míchat každý z členů rodiny, při přípravě  vyslovuje své přání. 
  5. na Ukrajině:  Zdobí stromečky pavouky a pavučinami. Věří, že pokud najdete ráno na Vánoce pavučinu, přinese vám štěstí. Vánoce se zde slaví 7. ledna, protože se zde, stejně jako v mnoha jiných zemích používá starý juliánský kalendář. Hlavní vánoční jídlo se podává na Štědrý večer 6. ledna v místnosti, kde je umístěna dekorace didukh (dědeček), který je vyroben ze svazku pšenice a symbolizuje velké pšeničné pole na Ukrajině. 
  6. v Norsku: Podle legendy na Štědrý večer vycházejí zlé čarodějnice a hledají košťata, na kterých by se proletěly. Proto musí být všechna košťata v domě pečlivě schovaná. Norové svou vlajku milují, proto bývá  hlavním prvkem na vánočních řetězech, ale i na sloupech před domem. 
  7. v Litvě: Je tradiční vlečení dřevěné klády jako symbolu problémů a neštěstí. Rodiny, sousedé a přátelé se pak sejdou a společně polena spálí, aby zahnali neštěstí a problémy na příští rok.
  8. ve Venezuele: Chodí všichni věřící časně ráno do kostela, a to od 16. prosince až do Štědrého dne. Zajímavé však je, jak se tam dopravují. Do kostela totiž jezdí na bruslích. Do 8 hodin jsou dokonce uzavřené některé cesty, aby byla jízda bezpečnější. 
  9. v Itálii: Končí vánoční čas 6. ledna na svátek Tří králů, kdy také přichází komínem čarodějnice Befana a hodným dětem naděluje dárky do připravených ponožek. 
  10. v Dánsku: Lidé o silvestrovské noci chodí po domech svých přátel a za dveřmi jim rozbíjejí porcelán. Čím větší hromadu, tím větší radost mají, jelikož to znamená víc štěstí v následujícím roce.
  11. v Rusku: Pravoslavné Vánoce totiž připadají až na 6. a 7. ledna. Dárečky dostanou až 7. ledna. Přiveze jim je děda Mráz, který přijíždí na saních až z Čukotky, má na sobě bílý kožich a beranici a doprovází ho krásná Sněhurka. 
  12. na Filipínách: Každý vybírá podle toho, co mu chutná, co mu peněženka dovolí. Jeden společný prvek však přece jen k vánoční tradici patří: hrnec sladké lepivé rýže, která symbolizuje rodinnou soudržnost. 
  13. na Havaji: Na Havaji si pořizují akvária s ostencem běloskvrnným. Vánoce začínají s příjezdem vánočních lodí, Santa Claus sem přijíždí rovněž po vodě ve svém člunu. 
  14. v Argentině: Je štědrovečerní večeře nejčastěji servírovaná v zahradách. Mezi tradiční jídla patří pečené selátko nebo pro nás exotická  pečínka z páva. Pavím peřím bývá často dekorován i vánoční stůl. Dárky si dávají spíše jen příbuzní a dobří přátelé. Jednou z nejhezčích vánočních tradic je tu „globos“, papírová dekorace s plamínkem uvnitř, která se vznese do nebe. Na Štědrý večer po půlnoci bývá těchto lampionů plná obloha. 
  15. ve Španělsku: Patří k nejdůležitějším rituálům vánoční losování šťastných čísel vánoční loterie, která je nejstarší a největší loterií na světě. Dne 22. prosince jsou rozdělovány miliardy mezi velké množství výherců. 
  16. v Řecku: Mnoho Řeků si na Vánoce dává do zahrady nebo za okno místo stromku loďku ozdobenou světelnými řetězy. Dárky se obvykle na Vánoce nedávají. Místo toho děti dárky nacházejí v noci na Nový rok pod postelí. Nosí je Santa Basil.