Tip na prázdniny

Tip na prázdniny

Blíží se prázdniny a já vám chci dát tip na skvělý výlet. Je to výlet na vodu na Slovensko, na raft, kajak nebo kanoe. Město Červený Kláštor, řeka Dunajec. U města Červený Kláštor se ubytujte v kempu Pltník.

Voda je to celkem lehká, nejsou tam žádné jezy jako např. na Sázavě, ale jezdí tam hodně pltí, takže se musíte sem tam vyhnout. Našim kamarádům se stalo, že do nich narazila plť a museli jsme chytat loď i spadlého strejdu. Je tam spousta vln, což je výhoda, protože to pěkně houpe.

Na Dunajec jezdím s rodiči a kamarády každý rok. Jezdíme dvě trasy. První den z kempu Červený Kláštor do Kroscienka v Polsku, cca 15 km na 4 hodiny (v Polsku si nechte auta, abyste se mohli vrátit do kempu). Druhý den jedeme z opačné strany, vyjíždíme od přehrady Sromowce Wyźne v Polsku a jedeme směrem do kempu v Červeném Kláštoře (asi 1,5 hod.).

Pár rad na řeku. Na lodích jsou dvě důležité funkce: háček a zadák. Háček sedí ve předu a hlásí překážky, pádluje jako o život, zatímco zadák je vzadu, kormidluje loď a povzbuzuje háčka, aby pádloval ještě více, zatímco on odpočívá. Na kajaku je pouze jeden člověk a ten musí zvládnout obě věci naráz. Na loď je dobré půjčit si barel a dát do něj všechny věci, které se nesmí namočit.

Před odjezdem si v kempu dejte něco dobrého v místní restauraci, např. halušky nebo pirohy se slaninou.

Vodáctví je velká zábava a velice ho doporučuji !

David Šmajstrla, 7. D