Spoilerová Recenze Filmu Spiderman: Napříč Paralelními Světy

Včera, 1. 6. 2023, bylo v kinech odvysílán veřejnosti pokračování filmu: Spiderman Paralelní Světy.

Dnes vám film spoilerově rozeberu, popíšu mé dojmy.

Film začíná shrnutím příběhů Gwen jako Spider Woman, je zde ukázán vztah Gwen s Petrem Parkerem z jejího světa a to, jak Peter tragicky zemřel. Gwen žije jenom se svým otcem, který je kapitán místní policie a Spider Gwen viní z vraždy Petra Parkera. Gwen se vrátí domů a má debatu se svým otcem, když  tu dostane její otec hlášení ohledně padoucha ve městě. Gwen se potajmu vyplíží z jejich bytu a vydá se za padouchem. Padouch je opět z jiného vesmíru, což nám ukazuje, že celý konflikt a zápletka prvního dílu není dořešená. Rychle shrnuto, Gwen se padoucha pokusí zastavit, jenomže sama to nezvládne a v tu chvíli film představí dalšího hlavního protagonistu a to je Spiderman 2099 nebo jménem Miguel O’Hara. Společně padoucha zajmou a Gwen zjistí, že ostatní její varianty dokázaly přijít na to, jak bezpečně cestovat Paralelními světy. Gwen mezitím dojdou ale sítě, a proto se dostane do konfliktu se svým otcem, který jí stále viní z vraždy P.P. Spider Woman nakonec strhne masku a ukáže svému otci, že je to Gwen. Její otec ji chce i přesto zatknout, ale v tom mu zabrání přihlížející varianti. Gwen se k nim nakonec přidala.

Další část filmu ukazuje rychlé shrnutí příběhu Milese. Miles má celkem pohodový život a zatím se nepopral s tak velkým nebezpečím, jako byl Kingpin. Ovšem to se změní, když narazí na Fleka. Flek byl vědec, který vznikl při výbuchu reaktoru, který se odehrál v prvním filmu. Miles se ho pokusí zastavit a to se mu povede, ale jen dočasně. Miles se musí totiž vrátit do školy a řešit s rodiči jeho budoucí studium v ředitelně. Během tohoto filmu je ukázáno, že má Miles obtížný život z hlediska skrývání jeho identity. Miles zjistí, že Flek unikl. Flek je představován jako záporák třetí třídy. To se Fleka dotkne a proto chce víc. Flek se proto zapřísáhne, že Milese porazí a že mu sebere všechno. Miles se vrátí domů, kde má jeho otec oslavu, protože má být jmenován kapitánem místní policie. Miles přijde pozdě a pohádá se s rodiči, a proto dostane zaracha. Miles ve svém pokoji poslouchá hudbu, ale pak se objeví již známá scéna z traileru, kdy Gwen přiletí do Milesova Světa. Rychle shrnuto, Gwen tají Milesovi pravdu o tom, že existuje nějaká skupina Spidermanů, ve které ona je, Gwen je vyslána na misi porazit a chytit Fleka, to se jí ovšem nepovede. Zjistíme, že Flek se naučil cestovat Paralelními světy dle své libosti.

Gwen musí odejít, protože v Milesově světa byla jen z důvodu chytnutí Fleka. To ovšem Milesovi zatají, a tak to Miles musí zjistit sám tím, že se za Gwen bude plížit. Miles na konci proskočí bránou mezi světy, kudy odešla Gwen a ocitne se v jiném světě. V tomto světě potkáme dalšího protagonistu filmu a to je Pavitr Prabhakar, jakožto Spiderman z Indie. Gwen je v tomto světe z důvodu chycení Fleka, který ve městě začne dělat chaos. Celá tato kapitola je vyvrcholena pádem mostu, při kterém Pavitr Prabhakar měl přijít o otce jeho přítelkyně. Miles do tohoto děje však zasáhl, což narušilo tzv. kánon. 

Milese potom ostatní přepraví na zemi Spidermana 2099, kde je základna celého oddílu všech Spidermanů, která hlídá všechny paralelní světy. Zde můžeme vidět první setkání Miguela a Milese. Miguel nemá Milese v oblibě už z toho důvodu, že v prvním díle napáchal obrovský chaos v jeho světě, což způsobilo přemisťování variantů ze světa do jiných světů, kam nepatří. Miguel následně vysvětlí celý tzv. Spider-Verse a to, co dělá z každého z nich Spidermana. Vysvětlí tzv. kánon, který je zjednodušeně věc, která se musí stát, ať už je to dobrá, špatná nebo tragická událost. Zde je odhaleno, že Milesovi zemře jeho otec. Miles tomu chce zabránit, ale je mu to zakázáno. Ovšem toto Miles ignoroval, a tak začal jeho útěk.

V této scéně vidíme Milese utíkat skrze Miguelův svět mezitím, co ho nahání více jak stovky Spidermanů. Scéna vyvrcholí ve výtahu na Měsíc, kde Miles zažije kruté uvědomění. Je mu zde řečeno, že on je jen chyba a že se neměl Spidermanem neměl vůbec stát. Pavouk, co kousl Milese, byl totiž z jiného světa. To způsobilo to, že v některém světě není Spiderman. Miles však Miguela a všechny ostatní přechytračí. Milesovi se povede uniknout domů. Ovšem je nám ukázáno, že Miles se dostal do špatného světa… 

A. Rešetka, 9. D