Fascinující vesmír

V tomto článku bych se rád zaměřil na úžasný vesmír, jeho znalosti a nově objevené informace roku 2023.

Planety vhodné pro lidský život

Exoplanety jsou tělesa podobná naší Zemi, ať už tím, jaké jsou na nich podmínky pro život anebo např. tím, že obíhají jinou hvězdu než naše Slunce. 

Kepler 425b

Je podobná Zemi tak moc, že planeta je dokonce nazývána Zemí 2.0. Obíhá své slunce stejně jako Země a jedno dokončení orbitu planetě trvá 384 dní což je o 5% déle než u nás na Zemi. To znamená, že podle Gregoriánského kalendáře by měl každý měsíc 32 dní. Tato super země je o 50 % větší než naše planeta. Tato Exoplaneta je v tzv. obyvatelné zóně tzn. že je zde možnost udržení vody v kapalné podobě.

Kepler 22b

Tato planeta by se mohla líbit fanouškům filmu Interstellar nebo fanouškům her jako Subnautica. Domníváme se, že planeta je pokryta masivním oceánem a že je v hlubinách této tekuté vody možný život který už může trvat statisíce let.

Planeta HD 100546

největší exoplaneta zaznamenána v archivu exoplanet NASA. Pro kontext Jupiter je největší planeta naší sluneční soustavy. Pokud by jsme srovnali Jupiter se Zemí, zjistíme, že planeta Země by se do Jupiteru vešla zhruba 1300krát. Do této exoplanety by se Jupiter vešel 752 krát. Pokud by jsme chtěli srovnat Zemi s touto exoplanetou, došli bychom k závěru, že Země by se do ní vešla 977 600 krát.

Proxima Centauri b

Planeta se nachází v soustavě trojhvězdí Alfa Centauri, která obíhá v obyvatelné zóně červeného trpaslíka Proxima Centauri (nejbližší hvězda ke Slunci).  Planeta se nachází v oblasti, kde by měla mít správné podmínky pro existenci kapalné vody. Přímé pozorování planety by mělo být možné pomocí dalekohledu E-ELT, ale ještě dříve planetu může zpozorovat dalekohled Jamese Webba, abychom mohli zjistit, jaká má tato planeta teplotní profil.

Další vesmírné útvary a planety

Kometa C/2022 E3

Jedna z nejzajímavějších komet, kterou lidstvo zaregistrovalo. Její orbit kolem slunce trvá 50 000 let a zrovna nedávno okolo konce ledna mohlo lidstvo spatřit její výraznou zelenou zář na čisté obloze. Toto byla doslova jedna šance za život.

Asteroid 16 Psyche 

Tento asteroid by byl schopen otočit celou ekonomiku na naší Zemi. Vědci se domnívají, že jádro tohoto  asteroidu je složeno ze železa, niklu a zlata. A proto během následujících měsíců bude NASA směrem k tomuto Asteroidu vysílat družice, které by nám měly říct, z čeho se tento asteroid vlastně skládá. Teoretická hodnota tohoto asteroidu je okolo 22 trilionů českých korun. Jakmile se naše teorie potvrdí, NASA vyšle těžařské vybavení, abychom tento materiál přivezli na Zemi. Je proto možné, a dost pravděpodobné, že se v našem životě dožijeme dnů, kdy bude vesmírné těžení běžnou událostí

 

Titan

Titan je jeden z 83 měsíců planety Saturn a je jeden z mála, na který atmosféru. Vesmírný Dalekohled Jamese Webba zaznamenal obraz, na kterém jsou vidět známky oceánů. pouští, mraků a pevnin. NASA v rozmezí 4 let bude vysílat družici s dronem, který nám pomůže v našem hledání. Je dost možné, že život, který hledáme nebude zase tak daleko od domova.

A na závěr si povíme o naší planetě.

Planeta Země je naší domovskou planetou se svojí atmosférou, která obsahuje dýchatelný vzduch, tekutou vodu a život. Naše planeta byla kdysi brána jako střed existence celého našeho vesmíru. Musíme si ale uvědomit, že jsme jen malé zrnko písku v tomto obrovském vesmíru, který se neustále rozpíná. Když se nad tím zamyslíme, tak šance na to, že jsme v takovémto prostoru sami, je neskutečně malá.

 

Tady ta malinká bleděmodrá tečka osvětlená paprskem. To jsme my, náš domov.

Vesmír je plný neuvěřitelných těles a my můžeme jenom bádat a zkoumat kde, se to vlastně nacházíme.

 

Zdroje:

 

Adam Rešetka, 9. D