Škoda Auto a.s.

Největší výrobce automobilů v České Republice. Od roku 1991 spadá Škoda Auto a.s. pod německý koncern Volkswagen, který mimochodem vlastní též Bugatti nebo Lamborghini. Zakladatelem firmy nebyl jeden člověk, ale za vznikem firmy stáli Václav Laurin a Václav Klement. Firma se až do roku 1925 jmenovala Laurin a Klement. Po roce 1925 firmu odkoupil strojírenský podnik Škoda.

ŠKODA se v motoristickém sportu angažuje od roku 1901 a soustředí se jak na vývoj, tak stavbu závodních speciálů. Sídlo ŠKODA Motorsport se od roku 2018 nachází v Plazech u Mladé Boleslavi. Za svoji historii ŠKODA Motorsport dosáhla mnohých úspěchů a to jak na domácí, tak zahraniční půdě. Mnohé z vozů a jezdců ŠKODA Motorsport se staly legendami ve své třídě.

Od roku 2009 se ŠKODA Motorsport soustředí taktéž na prodej zákaznických vozů. Prodej vozů byl spuštěn s projektem ŠKODA FABIA S2000, na který v roce 2015 navázala ŠKODA FABIA Rally2. Nejnovější verzí  pak byla v dubnu 2019 homologovaná ŠKODA FABIA Rally2 evo. Název vozu je odvozen od skupiny R5, která byla v roce 2020 přejmenována na Rally2, tím pádem došlo i ke změně názvu vozu. Současným továrním jezdcem je Jan Kopecký, který spolupracuje se ŠKODA Motorsport od roku 2009.  

  Škoda Felicia: Legendární automobil slaví 25 let | e15.cz  

  Brutálně upravená Škoda Octavia RS má 400 koní a rozchod tanku |  Autoforum.cz 

Nicolas Mokoš, 8. E