Co přichází společně s 14 řadou IPhonů? Apple představil nové řady jejich výrobků. Shrnutí zářiové konference.

Apple se na své zářiové konferenci předvedl s představením čtrnácté řady populárních telefonů IPhone. Nejen, že oznámil novou řadu telefonů, ale vydal i novou řadu Smart hodinek Apple Watch a 2 generaci Airpods Pro. Připravil jsem si pro vás podrobný přehled všech novinek, které se týkají nových produktů a na které se můžeme těšit.

IPhone 14 se dělí hned na několik řad: IPhone 14, nový IPhone 14 Plus, IPhone Pro a IPhone Pro Max. Apple celkem očekávaně zrušil řadu IPhone Mini vzhledem k malému prodeji těchto zařízení. Co se týče softwaru, ze začátku si probereme IPhone 14 Pro.

Apple upoutával pozornost na  novou funkci Dynamic Island (dostupná pouze pro IPhone 14 Pro a Pro Max), která se ze vzhledové stránky šikovně schovává ve výřezu na přední kameru, bohužel jak jsme všichni zvyklí, otisky prstu, šmouhy a další špíny se jednoduše ocitnou na našem displeji. Přesně proto by se přední kamera měla neustále očišťovat (což je věc, která by čas od času neuškodila jakémukoliv telefonu). Tato funkce je schopná schovat do horního prostoru notifikace, puštěnou hudbu, stopky a další aplikace které jsou/budou s touto funkcí kompatibilní. Díky této funkci jsou uživatelé schopni posunout Multitasking na novou úroveň. S verzí Pro přichází taky nové barvy jako zlatá, stříbrná, vesmírně černá, a hluboce fialová. Telefon také disponuje 2x větší zářivostí na přímém světle, aby bylo vše krásně vidět. Apple se pochlubil novou 48 Megapixelovou kamerou a systém pro vykreslování detailů za tmavšího světla. IPhone 14 Pro a Pro Max zahrnují všechny funkce telefonu IPhone 14.

IPhone 14 byl zvětšen na cca 16 centimetrů. Celodenní výdrž baterie na 1 nabití. Placená Funkce Emergency SOS (při koupi telefonu na 2 roky zdarma) která vám je schopná poskytnout pomoc bez použití signálu, dat nebo wifi za vhodných podmínek (čistá obloha, dobrá pozice) zavolat pomoc skrze satelit. Telefon je vybaven funkcí Detekce Nárazu, která je schopna detekovat výrazný náraz a zavolat pomoc. Všechny IPhony 14 řady mají novou funkci Always On DIsplay. Tento model se představuje v 5 barvách a to jsou: Modrá, fialová, půlnoc, světlo hvězd a červená.

 

Nový IPhone 14 Plus má cca 17 centimetrů, disponuje tou největší životností baterie (lepší než na jakémkoliv jiném IPhonu dosud). 

Funkce, kterými je vybaven každý IPhone ze 14 řady, tedy jsou: Always On Display, detekce nárazu, emergency SOS, nová funkce pro kamery Action mode (schopná stabilizovat třesoucí záběr a zachovat dobrou kvalitu). V Americe Apple zrušil místo pro sim kartu a přechází na eSIM, což je pro dost uživatelů kontroverzní změna.

 

Airpods Pro 2. generace

Na konferenci byly představeny nové Airpods Pro 2 s vylepšenou funkcí blokování hluku. Výdrž baterie se bez zapnuté funkce blokování hluku pohybuje kolem 30 hodin a když je funkce zapnutá, vydrží fungovat 6 hodin. Sluchátka mají nový H2 čip, který reguluje skvělý zvuk sluchátek jako jsou vysoké tóny anebo hluboké basy. Sluchátka s funkcí pro odstranění hluku snižují hluk 48x za sekundu.

 

 

 

 

 

 

 

Nabíjecí krabička i sluchátka jsou vybaveny voděodolností a odolností proti potu. Krabička je vybavena úchytkou na šňůrku, zabudovaným reproduktorem pro nalezení sluchátek či oznámení nízké kapacity baterie atd. Krabičku můžete stále nabíjet bezdrátově

 

Nové řady Apple watch

Apple s oznámením Apple watch series 8 diváky překvapil oznámením 2 nových řad, a to Apple Watch SE a Apple watch ULTRA, které se přidávají do Apple rodiny.

 

Apple watch series 8 jsou vybaveny: vždy zapnutým displejem, výztuží pro větší ochranu před nakřápnutím/poškrábáním, ochrana před prachem a vodou. Funkce měření EKG, měření kyslíku v krvi a detekce nárazu s následným kontaktováním pomoci. Apple vytvořil funkci pro ulehčení pochopení menstruačního cyklu pomocí inovativního senzoru který je schopen sledovat teplotu během spánku, což umožňuje sledovat změny v průběhu času. Data jsou užívána k poskytnutí odhadu, kdy dojde k ovulaci. Díky této funkci můžete upravit předem plánované akce atd. Sledování spánku umožňuje zjistit, kdy jste upadli do REM spánku, základního a hlubokého spánku anebo kdy jste se možná probudili. 

Apple Watch SE

Apple Watch SE jsou cenově dostupné, zjednodušené Apple Watch zaměřené hlavně na zdraví. Disponují základními funkcemi pro zdraví, fitness a bezpečnostními vlastnostmi. Jsou vhodné pro plavání díky jejich voděodolnosti. Kontrolují stav srdce. Mají v sobě zabudované aplikace jako je: peněženka, Siri, aplikace pro AirTagy, Noise (aplikace pro varování před zvuky tak hlasitých pro poškození sluchu), monitorování cyklu, Home (ovládání domácích Smart zařízení), spoušť pro kameru, mapy, diskrétní připomenutí pro vzatí antibiotik/medicíny.

 

Apple Watch Ultra

 

Apple Watch Ultra je nejdražší z řad Apple Watch a jsou vyrobeny čiště jen pro adrenalinové sporty. Když bych vás viděl s těmito hodinkami ,asi bych si pomyslel, že to máte jen pro machrování (pokud tedy nejste sportovec, který je využije naplno). Normální uživatel využije zhruba 10 % jejich potenciálu. Tyto hodinky jsou vytvořeny pro extrémní podmínky. Spousta lidí by si řekla: Ale ony jsou nejdražší, takže budou nejlepší. Ano…ale stojí tolik, kolik stojí kvůli funkcím, ve kterých vynikají. Je v nich zabudován měřič výšky pro horolezecké aktivity, pokud se ztratíte, tak je vaší chůze a trasa monitorovaná, takže jste schopni se dostat zpět. Pro potápěče je zde zase funkce měření hloubky a teploty vody, hodinky jsou schopny varovat při přechodu do vyššího tlaku abyste si mohli dát pauzu pro adaptaci, kompas a další funkce, které využijete spíše při dobrodružných aktivitách. Proto tyto hodinky naplno nevyužije nikdo, kdo žije městským životem a budou mu dle mého názoru stačit series 8 nebo SEčka. 

Všechny řady Apple Watch mají společné tyto funkce: Kontrola tepu srdce (oznámení při narušení normálního tepu), sledování cyklu, Emergency SOS: Detekce nárazu a pádu, volání pomoci, snadná vyměna řemínku.

 

Rešetka Adam, 9. D