Recept na pizzu

 

Ingredience

    • 20 g droždí (½ kostky)
    • ½ lžičky cukru
    • 500 g polohrubé mouky nebo 550 g hladké mouky na pizzu + na posypání pracovní plochy
    • 5 lžic panenského olivového oleje
    • 1 lžička soli

 

Příprava jídla

1 Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

V míse promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi300 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto.

Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně začněte hníst, aby bylo pružné a nelepilo se.

4 Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo ob­jem.

Rozdělte na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte dobrotami podle zvoleného receptu nebo vlastní fantazie a ihned vložte do pořádně rozpálené trouby. Až bude kraj lehce hnědý, je pizza hotová.

Přeji dobrou chuť. 🙂

 

Dominik Doksanský, 6. B

Zdroj obrázku: