Ingredience
-
- 20 g droždí (½ kostky)
- ½ lžičky cukru
- 500 g polohrubé mouky nebo 550 g hladké mouky na pizzu + na posypání pracovní plochy
- 5 lžic panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
Příprava jídla
1 Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2 V míse promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi300 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto.
3 Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně začněte hníst, aby bylo pružné a nelepilo se.
4 Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo objem.
5 Rozdělte na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
6 Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte dobrotami podle zvoleného receptu nebo vlastní fantazie a ihned vložte do pořádně rozpálené trouby. Až bude kraj lehce hnědý, je pizza hotová.
Přeji dobrou chuť. 🙂
Dominik Doksanský, 6. B
Zdroj obrázku: