5ABCD na výpravě do poválečných dějin české společnosti

Helena Brejlová | Aktuality

Žáci 5. ročníku se v uplynulých dnech zúčastnili projektového dne s názvem „Ze života české společnosti“, na motivy knihy Josefa Škvoreckého, kterou pro žáky připravila vzdělávací agentura Besedárium.

Celý program byl koncipován tak, že žáci tvořili rodiny, které se ocitly v různých obdobích našich dějin od roku 1946 do roku 1989. Hravou formou se tak děti seznámily s klíčovými událostmi tohoto období.

V rámci programu si vyzkoušely na vlastní kůži obtížné rozhodování, volby, dostaly se jim do rukou autentické tiskoviny z dob totalitního režimu, vymýšlely reklamu na hračky, se kterými si hráli jejich rodiče, staly se pionýry, cvičily spartakiádu, byly rebelové. Na závěr tohoto zážitkového programu se žáci pokoušeli vyjádřit své nejsilnější zážitky z programu prostřednictvím živých obrazů.

Členové každé rodiny museli během hry spolupracovat, domluvit se a někdy i riskovat.  Získávali, ale také ztráceli herní žetony.

Program žáky zcela pohltil. Dozvěděli se díky němu mnoho zajímavého a mnohdy překvapivého z dob minulých a budou se k němu jistě vracet i v hodinách vlastivědy.