100 let naší republiky – 2.ročníky

Helena Brejlová | Aktuality

2. A

Oslavy 100 let naší republiky byly na naší škole zahájeny 25. 10. Slavnostního programu před školou jsme se zúčastnili jen jako diváci. A v pátek 26. 10. jsme měli projektový den – 100 let Československa.

Do školy jsme přišli v tričkách našich národních barev. V tělocvičně jsme sestavili se spolužáky z ostatních tříd naši vlajku.

Pak už jsme se ve třídě rozdělili do skupin. Každá skupina měla jiný úkol. Chtěli jsme se o naší zemi dozvědět co nejvíce. A tak jsme se zabývali státními symboly, našimi sportovci, prvními prezidenty. Sledovali jsme, jak se měnily naše státní hranice od dob Rakousko – Uherska, jaká má naše republika nej, jakými vynálezy prospěli naši vědci světu. V závěru této části každá skupina prezentovala svoji práci. Také jsme skládali puzzle ČR. Poslouchali jsme státní hymnu České i Slovenské republiky. Četli a poslouchali jsme slovenské pohádky. Zjistili jsme, že oba jazyky jsou si docela podobné. Některým slovenským slovům jsme nerozuměli, ale paní učitelka nám je dokázala vysvětlit.

Protože po naší zemi cestujeme, vytvořili jsme mapu s našimi výlety. I když je naše republika docela malá, máme ještě hodně co objevovat v její minulosti i současnosti.

2.C

I my jsme do školy dorazili v tričkách národních barev a ještě před začátkem vyučování jsme společně s kamarády z 2.ročníků v tělocvičně vytvořili vlajku(viz foto 2A). Pak jsme ve třídě vytvářeli každý svou knihu o České republice, kde jsme si mimo jiné zaznamenali nejdůležitější prezidenty v historii naší republiky, doplňovali jsme slova naší státní hymny a vyzkoušeli jsme si, jestli i my alespoň trochu rozumíme slovenštině, která je našemu jazyku tolik podobná. Moc se nám dopoledne líbilo a dozvěděli jsme se mnoho nového.