ZŠ Benešov Dukelská oslavila 40. narozeniny kulturní akcí i celodenním programem

Lubor Brázda | Aktuality

Základní škola Dukelská v Benešově slavila 40 let a u této příležitosti připravila hned dvě akce pro veřejnost – kulturní večer a narozeninový den s bohatým programem. Ve středu 19. dubna proběhl večerní kulturní program v Městském divadle Na Poště pod taktovkou pedagogů a zejména žáků ZŠ Dukelská. Ti vystoupili v divadelní inscenaci Kráska a zvíře či divákům přečetli své literární práce z autorské knihy Světlo ve tmě, která byla na akci slavnostně pokřtěna. V sobotu 22. dubna čekal na návštěvníky ZŠ Dukelská celodenní zábavný program, jenž vyvrcholil slavnostní Akademií školy.

   Ve středu 19. dubna se žáci ZŠ Dukelská představili v Městském divadle Na Poště hned v několika netradičních rolích. Od 17 hodin zde proběhl křest knihy „Světlo ve tmě“ plné napínavých příběhů, které sepsali samotní žáci ZŠ Dukelská. Kniha byla pokřtěna za účasti Jaroslava Hlavničky, starosty města Benešov, Jakuba Hostka, místostarosty města Benešov, Ivany Kárové, vedoucí OŠKS a Petra Hály, předsedy spolku rodičů a přátel ZŠ Benešov, Dukelská 1818.  Slavnostní událost ozdobilo čtení vybraných příběhů z knihy, za které jejich autoři sklidili nadšený a zasloužený potlesk. Na prknech, které znamenají svět, malé dukelské spisovatele vystřídali žáci třídy 8.A, kteří zahráli divadelní inscenaci Kráska a zvíře. V rámci příprav představení talentovaní osmáci zastali veškeré umělecké posty – herce, režii, scénář, kostýmy, scénografii i hudební doprovod. Návštěvníci kulturního večera jejich snahu odměnili zaslouženými ovacemi. Na závěr si mohli také prohlédnout výstavu ilustrací křtěné knihy, které namalovali žáci a absolventi ZŠ Dukelská.

  V sobotu 22. dubna 2023 proběhl v prostorech školy slavnostní den uspořádaný u příležitosti oslav 40. výročí jejího otevření. Za slunečného počasí tak v sobotu škola ožila nevšedním ruchem. Program započal projev paní ředitelky Hany Procházkové, pana Jaroslava Hlavničky, starosty města Benešov, a dalších hostů, po kterých následovalo symbolické přestřižení pásky doprovázené zpěvem školního sboru.  Následně čekal děti „Den plný zábavy“. Dospělí při procházení budovou zavzpomínali na svá školní léta, mnohdy se potkali i se svými bývalými učiteli a spolužáky. Děti si užily školu zase jinak, než jsou při své běžné výuce zvyklé – mohly navštívit přes 20 různých stanovišť a na některých z nich plnit úkoly, za které pak získaly odměnu. Celou atmosféru pak završila četná vystoupení akademie, která si pro rodiče a veřejnost připravili žáci 1. stupně pod vedením svých vyučujících. Nutno poznamenat, že se vždy setkali s nadšeným potleskem. Celý den se tak nesl ve znamení příjemné a sváteční atmosféry a všichni odcházeli v pozdním odpoledni příjemně unaveni s hlavou plnou nevšedních zážitků. 

Mgr. Kateřina Podhorská a Mgr. Marcela Vlkannova

 

Fotografie ze křtu knihy