Vysněné stříbro pěveckého sboru

Lubor Brázda | Aktuality

Ve dnech 3. – 7. 6. 2009 proběhl v Olomouci ji 37. ročník pěveckého festivalu „Svátky písní”, který má dlouhodobou tradici a vysokou úroveň. Letošní festival navštívilo 117 sborů ze 13 zemí světa.

Do pěvecké soutěže se letos již počtvrté přihlásil  náš pěvecký sbor pod vedením Mgr. Lady Bambasové. V kategorii „Olomoucký vavřín” – české dětské sbory do 16 let, ve které soutěžilo dalších šest sborů (Zvonky Havířov,  DPS Cantabile Hranice, DPS Skřivánek Havířov, Fantazie Trutnov, Petrklíč Praha, Rosnička Bruntál) získal  za svůj pěvecký výkon 78 bodů, a vyzpíval tak poprvé stříbro! (V minulých letech to byla dvě bronzová pásma a jedno čestné uznání.)

… soutěžní repertoár našeho sboru (říká sbormistryně Lada Bambasová) obsahoval pět skladeb, různých žánrů a časových období, z toho dvě skladby „a capella”. Obzvlášť náročné byly pro sboristky zcela nové skladby  –  renesanční Pavana a pětihlasý spirituál Jubilate Deo. Pěvecký sbor se statečně popral s náročným repertoárem, velikou trémou i s okolností, že zpíval v jiném sále, než v minulých letech. Ještě dvě minuty před soutěžním vystoupením jsme měnili postaveni sboristek, protože jsme zjistili, že sál je o polovinu menši, než na jaký jsme byli zvyklí!

Získat stříbrné pásmo bylo naše velké přání. Splnilo se nám! Úspěchu si velmi vážíme a jsme rádi, že jsme v konkurenci výběrových sborů při základních uměleckých školách obstáli!

 

0005