Erasmus+ Ruský jazyk aktivně

Marcela Vlkannova | Aktuality

Od roku 2019 probíhá naše spolupráce se školami v litevském Alytusu, lotyšském Saldusu a polském Zalesie Górne na erasmovém projektu „Ruský jazyk aktivně“. Cílem tohoto projektu je pozdvihnout úroveň výuky ruštiny a motivovat žáky pro studium dalšího cizího jazyka zábavnou a přirozenou formou. Žáci se učí ruštinu intuitivně pomocí písní, básní, říkanek a rozpočítadel, hrají ruskojazyčné hry, řeší křížovky, hádanky a připravují prezentace pro své partnery. Setkávají se s nimi nejen online během školního roku, ale také prezenčně na krátkodobých výjezdech, kdy mají možnost zažít výuku jazyka v jiných zemích a poznat kulturu hostitelské země. Zatím jsme uskutečnili 2 krátkodobé výjezdy, první do polského Zalesie Górne a druhý do litevského Alytusu, v minulém školním roce nás naši partneři navštívili u nás, v Benešově.

Poslední výjezd do lotyšského Saldusu se z epidemiologického důvodu nemůže uskutečnit prezenčně, proto se tentokrát žáci 9. tříd budou setkávat (od pondělí do čtvrtka) se svými partnery při různých online aktivitách a lotyšská škola v Saldusu nás prostřednictvím živých vstupů seznámí s kulturou a památkami své země. Samozřejmě nás čeká i mnoho společné práce. Na toto čtvrté závěrečné erasmové setkání s přáteli, tentokrát v trochu jiné podobě, se moc těšíme.

 

Téma posledního setkání v Lotyšsku je Lidové umění « Где песня поётся, там счастливо живётся» (písně a tance). Po slavnostním zahájení se dnes žáci představili svým partnerům a pomocí her ve skupinách se blíže seznámili se všemi účastníky projektu. Po prezentacích, ve kterých postupně představili svou vlast, následovala společná hra, kde si ověřili své znalosti o partnerských zemích. Zde nás skvěle reprezentoval Jan Mikolášek, který se umístil na 3. místě.

Po krátké pauze jsme zhlédli komentovanou virtuální prohlídku města Saldus a pracovali opět ve skupinkách. Už se těšíme na zítřejší setkání.

 

Mgr. Dana Rybková