výtvarná soutěž “Pojmenuj exoplanetu”

Lubor Brázda | Aktuality

„Pojmenuj exoplanetu“

Poprvé v historii mohli Češi vymyslet oficiální název pro exoplanetu neboli planetu, která se nachází mimo náš solární systém. Kdokoli z veřejnosti mohl navrhnout jméno, v druhém kole se pak hlasovalo o nejlepších návrzích. Planeta se bude jmenovat Makropulos, hvězda XO-5 v souhvězdí Rysa, kterou Makropulos obíhá, pak Absolutno. Výsledky v přímém přenosu oznámila v Paříži Mezinárodní astronomická unie, která celosvětovou soutěž k výročí 100 let svého založení vyhlásila. V České republice kampaň koordinuje Akademie věd ČR.

Planetu, která nese jméno divadelní hry Karla Čapka o touze člověka po nesmrtelnosti, objevili vědci v roce 2008, je o málo větší než Jupiter a tvoří ji horké plyny. Svou hvězdu, Absolutno, obíhá mnohonásobně rychleji než Země Slunce – jeden rok zde trvá zhruba čtyři pozemské dny.

Návrhy pro „českou exoplanetu“ mohli lidé posílat prostřednictvím formuláře na www.pojmenujexoplanetu.cz od června tohoto roku. Do poloviny října přišlo zhruba 1700 návrhů, z nich odborná porota vybrala devět finalistů. O vítězích se rozhodovalo opět hlasováním, kterého se zúčastnilo téměř 4500 zájemců.

Součástí byla i výtvarná a literární soutěž pro žáky a studenty základních a středních škol. Děti mohly nakreslit/namalovat obrázek nebo napsat povídku s tematikou „české exoplanety“. Soutěž organizovalo Středisko společných činností Akademie věd ČR, které pro studenty připravilo 20 cen (10 ocenění ve výtvarné kategorii, 10 ocenění v literární soutěži). V obou kategoriích, výtvarné i literární, se hodnotila především originalita výtvorů. Obrázky i texty měly být inspirovány tématem exoplanety – tedy planety mimo naši sluneční soustavu – která hledá své jméno. Nejlepší výtvory budou otištěny v časopise AΩ / Věda pro každého a zveřejněny na sociálních sítích AV ČR.

Eliška Šindelářová z 6. D se umístila ve velké konkurenci na krásném 2. – 10. místě. Blahopřejeme!