Zdravíme z Turecka

Lubor Brázda | Aktuality

Po náročném dni plném návštěv našich tureckých přátel z různých typů škol se s Vámi chceme podělit o zážitky z prvního dne naší cesty do tureckého Aydinu. Doufáme, že vás následující snímky vtáhnou do úžasné atmosféry našeho pobytu v této zemi.

1. den – cesta

dscn0870

V úterý odpoledne jsme z pražské Ruzyně odlétli do Tureckého Istanbulu a odtud pak do Izmiru.  Celá cesta nám trvala téměř 11 hodin.

2. den – Ve znamení tureckého školství

Během dnešního dne jsme absolvovali náročný program čítající návštěvu různých typů škol v Aydinu.

Začali jsme v naší partnerské  základní škole.  Společně jsme absolvovali hodiny anglického jazyka a rozdali jsme pár dárků žákům, se kterými jsme při výuce hovořili o naší republice.

p4228479

Druhá zastávka byla v mateřské škole. Prohlédli jsme si její vyzdobené prostory a společně jsme uznali, že vybavení školy je téměř stejné jako u nás.

p4228499p1070139

V mateřské škole jme měli připravený typický turecký oběd (jogurtová polévka, plněný paprikový lusk s masovou směsí a bramborovým salátem a velice neobvyklý dezert – sladké smažené nudle slisované do kostičky s oříšky uvnitř a zdobené šlehačkovým krémem). V naší výpravě se našli někteří odvážlivci, kteří snědli všechny chody.

p1070150

Po obědě jsme se přesunuli minibusem do nedalekého Regionálního vzdělávací úřadu a setkali jsme se s ředitelem této instituce.

p1070169

Po oficiální návštěvě úřadu následovala další zastávka ve střední umělecké škole v Aydinu (obor výtvarný a hudební).

p1010304

Na závěr školních exkurzí jsme se podívali do vyskokoškolského kampusu situovaného v horách nad Aydinem.  Z toho místa byl překrásný výhled na celé město.

p1010348p4228534

Večer nás ještě čeká setkání s našimi španělskými přáteli a společná práce na budoucích výstupech projektu (kalendáře a kniha národních příběhů a pohádek).