Exkurze 8. tříd do Sázavského kláštera

Veronika Švarcová | Aktuality

Ve dnech 7. 5. a 9. 5. se postupně všechny osmé ročníky vydaly na exkurzi do Sázavského kláštera. Sraz byl v 8:30 na vlakovém nádraží, což nám všem vyhovovalo, jelikož jsme si mohli alespoň tu půl hodinku přispat. Paní učitelky Stolařová a Fišerová koupily jízdenky a my jsme radostně nastoupili do již připraveného vlaku. Cesta trvala nejvýše 10 minut, poté jsme v Čerčanech přestoupili do motorového vlaku a odtud jeli do Sázavy motoráčkem. I když to cestou maličko drncalo, všichni jsme to zvládli a nakonec jsme se vyšplhali od vlakového nádraží až k samotnému Sázavskému klášteru.

Než stačily paní učitelky zaplatit za nás všechny vstupné, my už jsme hledali 3 hvězdy po bocích klášterních zdí. Tomu, kdo je najde, se prý podle pověsti do roka a do dne splní jeho přání. Já sama jsem je našla, tak se nechám překvapit, jestli se mi to splní. Ale to už na nás čekala paní průvodkyně, která nás uvítala a představila nám klášter jako takový. Poté, co jsme prošli zahradu s pozůstatky původních staveb, jsme přešli do barokního kostela sv. Prokopa. Prohlídka dále pokračovala expozicí nazvanou Staroslověnská Sázava se spoustou středověkých rukopisů ve slovanském, latinském i českém jazyce. Během výkladu nás paní průvodkyně obohacovala starými pověstmi o sv. Prokopu.    Po skončení prohlídky jsme sešli zpátky do „centra“ městečka. Někteří se šli osvěžit zmrzlinou, jiní doplňovali své znalosti v Informačním centru Sázava.  Pak  jsme opět nasedli do Posázavského pacifiku, který nás odvezl do Čerčan, kde jsme přesedli do pohodlného vlaku City Elephant, a pokračovali na benešovské nádraží.

Myslím, že mohu za všechny své spolužáky říci, že se výlet absolutně vydařil podle našich představ a všichni byli spokojeni.

(Barbora Kollárová 8.B)