Certifikát kvality a první národní cena v ZŠ Benešov, Dukelská

Hana Procházková | Aktuality

Myšlenka projektu o přírodě Nature around us vznikla v červenci 2016 na multilaterální konferenci v Sofii. Zakládajícími členy byla Česká republika, Bulharsko a Slovensko, ale během prvních zářijových dní 2016 se do projektu postupně přidalo Polsko, Turecko, Španělsko a Litva. Projekt byl vytvořen na jeden rok intenzivní spolupráce všech participujících členů. Hlavním cílem bylo umožnit žákům komunikaci se stejně starými vrstevníky v jiných zemích a navázat nová přátelství. Dílčích cílů bylo několik – používat cizí jazyk v praxi – komunikovat, poznat, jak probíhá výuka v jiných zemích, jaké zde mají jejich vrstevníci zvyklosti, povinnosti i zábavu a koníčky, získat vědomosti o jiných zemích, získat znalosti o přírodě v jiných zemích, chránit přírodu a ohrožené druhy, naučit se používat k učení elektronická zařízení a programy a pohybovat se bezpečně na sociálních sítích a v prostředí internetu.

Hlavní osa projektu probíhala během celého školního roku, od října do května, v červnu vznikla z materiálů vytvořených v projektu obrázková encyklopedie slovíček. Každý měsíc byla patronem jedna země, která uváděla jedno téma a vytvářela slovníček pro ostatní partnery, prezentaci na své téma se všeobecnými informacemi, a také s největšími zajímavostmi v zemi garanta, dále vymýšlela a zadávala úkoly. Plnění úkolů a výstupy z nich mohli všichni partneři sledovat na stránkách Twinspace v eTwinningu. V rámci projektu probíhaly i další další aktivity navazující na hlavní osu: Halloweenské a vánoční aktivity, pokusy s vulkánem, chodící vodou, tvorba záložek, Den vody, čištění a jarní úklid přírody. Žáci si vyzkoušeli společné učení on-line při videokonferenci. Průvodcem a maskotem projektu byl dinosaurek Alfi, který cestoval po partnerských zemích, poznával je, seznamoval se s kamarády a zažíval dobrodružství. Během projektu se žáci naučili 7o nových slovíček, dinosaurek Alfi procestoval během 7 měsíců 6 evropských zemí. Nejdůležitější bylo, že děti si práci na projektu užily a nenásilnou a zábavnou formou se naučily a dozvěděly mnoho nových informací.

Mgr. Jana Uhrová, koordinátorka

V Olomouci dne 13. 10. 2017 byla na konferenci Domu zahranični spolupráce a Národního podpůrného střediska pro eTwinning v České republice udělena naší škole dvě ocenění za projekt „ NATURE AROUD US“ certifikát kvality – eTwinning Quality Label a 1. národní cenu v kategorii 1.stupeň ZŠ. GRATULUJEME!

Přínos projektu pro školu – žáky i učitele vidím v neformálním poznávání zemí v Evropě a získávání jazykových zkušeností. Děkuji žákům 4.tříd a koordinátorce projektu Mgr. Janě Uhrové za realizaci tohoto úspěšného projektu.

PaedDr. Hana Procházková, ředitelka školy