Česko-slovenský projekt “Záložka do knihy spojuje školy”

Helena Brejlová | Aktuality

     Naše škola se jako jedna ze 190 v Česku zapojila poprvé do projektu, který má již čtvrtý ročník. Projekt je pod záštitou Národního pedagogického muzea a knihovny J.A. Komenského v Praze a Slovenské pedagogické knižnice v Bratislavě. Byl vyhlášen k Mezinárodnímu měsíci školních knihoven a probíhal v měsíci září a říjnu. Cílem projektu je navázání kontaktů a spolupráce mezi českými a slovenskými školami, seznámení s životem dětí na Slovensku a podpora čtenářství.

Naši žáci vytvářeli libovolnou technikou záložky s mottem: Namaluj mi svého oblíbeného literárního hrdinu. Zapojili se nejen žáci z prvního stupně, ale i z druhého, šesťáci, sedmáci a výtvarný seminář žáků devátých ročníků. Žáci malovali záložky i ve školní družině. Paní učitelky a vychovatelky pomohly s dozdobením mašličkou nebo ozdobným vyražením motivů. Našich záložek se sešlo na čtyři stovky, ani není možné všechny nafotit a seznámit Vás s nimi. Vždyť zakryly celý koberec v knihovně IKC! Jsou plné pohádkových postaviček, nechybí název knihy a její autor. Žáci druhého stupně si dali záležet ještě více a jejich záložky byly zajímavé z lícové i rubové strany. Na jejich záložkách byly uvedeny hlavní postavy knihy nebo i část úryvku.

Záložky jsme spolu s informačními materiály o naší škole i městě Benešov koncem měsíce října poslali na vybranou školu na Slovensko a těšili jsme se na záložky ze Sence. Velice brzy nám přišly záložky od kamarádů ze Slovenska. Dostali jsme i dopis, v kterém je mnoho otázek k naší škole. Čeká nás další úkol, odpovědět na otázky dětí ze školy v Senci.

 Naše záložky

 

Záložky ze Slovenska

 

text a foto: Ing. Dana Pitelková