Úspora surovin díky Recyklohraní

Lubor Brázda | Aktuality, EVVO

V roce 2011  jsme v recyklaci odevzdali 15 televizí, 6 monitorů a 436 kg drobného elektra. Ve zvláštní soutěži jsme odevzdali také více než 150 vyřazených mobilních telefonů.

Studie neziskové společnosti Asekol, která pro nás zajišťuje sběr a recyklaci vytříděných elektrozařízení, nám umožňuje, abychom si dokázali představit, jak konkrétně náš sběr spotřebičů přispívá k ochraně životního prostředí a šetří suroviny.

Zpětný odběr a recyklace např. stovky mobilních telefonů uspoří tolik energie, kolik spotřebuje moderní úsporná lednice za 4,3 roku provozu. Díky recyklaci jednoho notebooku dojde ke snížení spotřeby ropy, na kterou osobní automobil ujede téměř 100 km, nebo dojde k úspoře 392 litrů pitné vody. Stejné množství je spotřebováno např. při 30 cyklech mytí nádobí.

Z Certifikátu Enviromentálního vyúčtování vyplývá, že žáci naší školy v roce 2011 svým sběrem drobných vyřazených spotřebičů (mobily nejsou v této studii započítány) uspořili  téměř 14 MWh elektrické energie, asi 8 hl ropy, téměř 57 kubických metrů vody a skoro půl tuny primárních surovin. Mimoto byla samozřejmě snížena produkce skleníkových plynů a nebezpečného odpadu.

V soutěži jsme zapojeni od září 2009 a za tu dobu jsme  odevzdali mnohem větší množství vysloužilých elektrospotřebičů. Věříme, že i nadále bude sběr úspěšně pokračovat a děti si budou moci užívat i pěkných odměn.