Lubor Brázda | Aktuality

Zpráva z turnaje v minikošíkové

3.- 5. tříd základních škol okresu Benešov

 dne 26.ledna 2016

 

Prvního ročníku okresního turnaje v minibasketbalu se zúčastnili týmy ze tří benešovských základních škol. Vzhledem k tomu, že se do obou kategorií, jak do dívčí tak do chlapecké, přihlásila tři družstva, hrálo se systémem každý s každým. Na palubovce se pak střídala utkání chlapců a dívek. Záhy po slavnostním nástupu a zahájení turnaje paní ředitelkou ZŠ Benešov Dukelská 1818 PaedDr. Hanou Procházkovou se střetli chlapci ZŠ Karlov s týmem ZŠ Jiráskova a s převahou zvítězili 12:2. Následovalo utkání dívek ze stejných škol, ve kterém byl šťastnější tým ze ZŠ Jiráskova s výhrou 22:10. Zbývající výsledky najdete v přiložených tabulkách.

V průběhu turnaje se do hry zapojilo více než šedesát chlapců a děvčat, pro některé to byla i basketbalová premiéra.

Družstva na prvních místech dostala kromě zlatých medailí i velké koláče v podobě basketbalových míčů, stejná sladká odměna čekala na družstva na druhých místech. Hráči a hráčky, kteří skončili na třetí pozici si rozdali křupavé preclíky. Za pečivo velice děkujeme pekárně KHEK. Všechny tři týmy chlapců a dívek ještě dostaly kromě diplomů i poháry.

V rámci turnaje byli vyhlášeni nejlepší střelci družstva :

Základní škola Dukelská Karlov Jiráskova
Dívky Eliška Vrbová Zuzana Šomoškoiová  Klára Seidlová
Chlapci Lukáš Kukura Jiří Bambas Tomáš Dolanský

 

V tabulce uvedení obdrželi, kromě  diplomů, upomínkových předmětů s logem BC Benešov i několik sladkostí.

Nejvyšší ocenění v jednotlivcích bylo vyhlášení nejlepší hráčky (hráče) celého minibasketbalového klání. V kategorii dívek tuto cenu získala Klára Seidlová ze ZŠ Jiráskova a v kat. chlapců pak Lukáš Kukura ze ZŠ Dukelská. Oba si kromě diplomů, plaket a upomínkových předmětů odnesli pár sladkých odměn.

Celkově lze hodnotit turnaj jako velice povedený, seznámil mnohé z dětí s novým sportem a hlavně zpestřil dopoledne všem účastníkům. Mrzí nás však malý ohlas z celého benešovského okresu. Přestože byly s nabídkou účasti obeslány všechny základní školy, kromě benešovských žádná na pozvánku neodpověděla. Příčinou může být nedostatek snižovacích basketbalových košů (na vysoké děti z prvního stupně většinou nedohodí) a také málo informací o minibasketbalu. Většinou se na základních školách bohužel neví,

že se velice složitá pravidla dospělého basketbalu dají zjednodušit a přizpůsobit i malým dětem.

Závěrem děkuji všem, kteří se s námi na pořádání turnaje podíleli, a to hlavně BC Benešov, ZŠ Benešov Dukelská 1818 a České basketbalové federaci. Za věcné dary díky pekárně KHEK.

V Benešově  27.ledna 2016                                                            Milan Rýdl

 

TURNAJ MINIBASKETBALU                       KATEGORIE CHLAPCI

DSC_3336
Družstvo chlapců  ZŠ Benešov Dukelská

TURNAJ MINIBASKETBALU                           KATEGORIE DÍVKY DSC_3338

Družstvo dívek ZŠ Benešov Dukelská