Literárně-výtvarná exkurze

Marcela Vlkannova | Aktuality

Dne 19. dubna 2024 se naše třída 7. C vydala na literárně-výtvarnou exkurzi do Hrusic. Ráno jsme se všichni sešli na vlakovém nádraží a společně odjeli do Mirošovic. Odtud jsme pokračovali k Památníku Josefa Lady a jeho dcery Aleny.

Paní průvodkyně nás provedla a ukázala nám autorovy známé obrazy, rodinné fotografie a model jeho rodného domku i hrusického kostela. Tento kostel svatého Václava můžeme v různých podobách vidět na mnoha obrazech a ilustracích Josefa Lady.

Po prohlídce jsem si od paní průvodkyně poslechli dva úryvky z knih, které ilustroval. Na základě těchto pasáží jsme se pokusili vyjádřit své dojmy malbou. Josef Lada po úrazu přestal vidět na jedno oko, a tak jsme dostali pásku přes oko, abychom si alespoň částečně představili, jaké to bylo pro něj.

Následně jsme udělali krátkou zastávku v místní restauraci, kde jsme si dopřáli odpočinek a malé občerstvení. Poté jsme se vydali na delší cestu na vlakové nádraží do Čerčan, odkud jsme čekali na zpáteční vlak do Benešova. Celá exkurze byla pro nás velmi poučná a všem se velice líbila.

Za třídu 7. C N. Dvořáková a V. Zatloukalová