Odborníci napříč obory navštívili dukelskou školu, aby se spolupodíleli na projektovém týdnu věnovanému zdravému životnímu stylu

Marcela Vlkannova | Aktuality
          Projektový týden o zdravém životním stylu i tento rok ovládl nejen prostory dukelské školy. Díky učitelům a lidem z řad odborníků, kteří se na programu podíleli, byly děti obohaceny o mnoho nových a důležitých informací týkajících se každodenního života. Jak probíhal takový jeden den na 2. stupni?
      Šesťáci si uvařili zdravý a chutný pokrm, dále se věnovali správnému třídění odpadu, vydali se za kulturou do Muzea umění a designu Benešov, seznámili se se včelařstvím a hodinku strávili hrou v benešovské kuželně.
      Žáci sedmých ročníků si vyrobili za pomoci studentek učebního oboru zahradník SZeŠ Benešov podzimní dekorace, v rámci spolupráce s touto školou dostali také příležitost dozvědět se detailní informace o tom, jak se správně chovat v přírodě, zrelaxovali cvičením jógy s profesionální lektorkou, zdokonalili se v poskytování první pomoci a se zaujetím poznávali základy lidového léčitelství, do jehož tajů byli zasvěceni.
      Osmičky se díky návštěvě firmy Tomáše Trojánka mohly věnovat údržbě kola, péči o tělo, mysl a hlavně o pleť pak více porozuměly v čase stráveném se společností Andrey Svitákové, která se zaměřuje na zdraví, krásu a rozvoj, připravily zdravé svačiny, o ekologii se pobavily se zástupci ze SZeŠ Benešov, aktivním odpočinkem v nabitém programu se pak stala hra v kuželky a svou kreativitu zužitkovaly při vyrábění děl z nasbíraných přírodnin.
      Deváté třídy absolvovaly přednášku o xenofobii a rasizmu v podání Policie ČR, pravidla silničního provozu s nimi zopakoval pan strážník z Městské policie Benešov, enviromentální výchově, tzn. zemědělství, udržitelnému a ekologickému zemědělství se věnoval další z učitelů ze SZeŠ Benešov, základy jógy byly podány společností Markéty Blechové a pak se všichni společně se třídními učiteli pustili do obrazů s ekologickou tématikou. 
      Další den už byl směrován jednotlivými stanovišti orientačního běhu v konopišťském parku, jehož body vytyčili a celkově jej připravili vyučující tělesné výchovy spolu s panem zástupcem. Děti pochopily, že zapojení fyzické i duševní síly představovalo cestu k úspěchu.
      Učit se prožitkem, praxí, dynamicky a v pohybu, to je, oč tu během projektového týdne běží… 
 
Všem zainteresovaným velice děkujeme.
 
Mgr. Ludmila Bednářová, Mgr. Marcela Vlkannova