Pevnost Terezín

Marcela Vlkannova | Aktuality

1. března 2023 navštívily deváté třídy naší školy pevnost Terezín, ghetto a věznici gestapa. Nejprve jsme před branou Malé pevnosti Terezín spatřili pomníky civilních i jiných obětí tohoto místa. Pomník byl rozdělen na dvě části. V první se nacházela veliká Davidova hvězda, u níž byly pochovány židovské oběti. Spousta z nás se podivovala zvyku, který nám byl dosud neznámý – pokládání oblázků na hrob nebo pomník. Druhá část zahrnovala kříž, znázorňující pochování křesťanských a jiných civilistů.

Po vkročení do Malé pevnosti jsme se nacházeli na úvodním dvoře, který se rozděloval na čtyři bloky. Poté jsme byli zavedeni do kina, které bylo postaveno pro dozorce a jejich rodiny, kde jsme zhlédli film o pevnosti. Dalším zajímavým místem byla hasičská nádrž využívaná především jako rekreační bazén.

Smutným místem byl čtvrtý blok, kde se konaly veřejné popravy. Ten na mě a spoustu dalších zapůsobil nejvíce. Bylo možné si představit, kde a v jakých podmínkách tady lidé přežívali.

Určitě nejsem jediná, komu přejede mráz po zádech, když slyší o všech zločinech, které na místech jako tyto, byly spáchány. Proto je důležité k nim mít respekt a úctu. A jsem si jistá, že na toto místo nezapomeneme.

 

Text: Eliška Šindelářová, 9. D

Foto: Adam Rešetka, 9. D