Fortnite

Fortnite Battle Royale lze hrát samostatně nebo v malých skupinách (max. 4 hráči). Hráč se může rozhodnout zda chce hrát Solo (1 hráč), Duo (2 hráči) nebo Squad (4 hráči). Avšak cílem každého herního módu je zůstat ze 100 hráčů jako poslední naživu. Na začátku hry je 100 hráčů spuštěno z létajícího autobusu na mapu, na níž jsou náhodně generované zbraně, elixíry a další vybavení. Průběhem času se bezpečná zóna zmenšuje a hráči mimo tuto zónu (okolo probíhá bouře. dostávají body poškození (mohou i zemřít). Tak jsou přežívající hráči tlačeni do menších a menších prostorů a jsou nuceni se střetávat. Hráči mohou poraženým nepřátelům vzít vybavení.

To, co tuto hru odlišuje od ostatních her žánru se Battle Royale, jsou systémy stavění a editace stavby. Většina objektů v prostředí se dá zničit krumpáčem pro zisk surovin (dřevo, kámen a železo), které mohou být použity pro stavbu opevnění s limitovanou odolností, jako např. zdi, schody a rampy. Tyto objekty mohou být použity pro rychlejší pohyb krajinou nebo ochranu před střelbou. Například když opevnění postaví ze dřeva, bude postavené rychleji avšak má horší odolnost. Takto to postupuje i dále, s tím, že kámen se staví déle, ale je odolnější. Železo je opět odolnější než kámen ale staví se déle. Hraje li hráč Solo a postaví zeď, schody nebo rampu, může jí ještě on sám editovat. Hraje-li s více lidmi (např. Duo nebo Squad), všichni hráči mohou postavenou část editovat. Vyhrává ten, který jako poslední zůstane na živu.

Sezóny

Každých cca. 70 dní ve Fortnitu vyjde nová tzv ”sezóna“. Každá sezóna je něčím tématická (např. Léto, Halloween, Vánoce, Vesmír, Cestování časem) a zpravidla přináší změnu mapy a nový Battle Pass.

V prosinci 2018 začala Sezóna 7 a přibyly skiny na zbraně a na vozidla. Velký ledovec narazil do klasické Fortnite mapy a jedna třetina mapy byla pod sněhem. Byla také přidána letadla.

V prosinci 2018 byl také přidán creative mode (kreativní mód), kde má každý hráč svůj ostrov, kam může pozvat jiné hráče a kde si může dělat prakticky cokoliv od miniher až po boje s jinými hráči, v krátké době byl přístupný pouze pro lidi s Battle passem.

Na přelomu února a března odstartovala Sezóna 8 s pirátskou tématikou. Přibyl i nový biom džungle na severovýchodě ostrova. Přibyla děla, se kterých lze střílet ohnivé koule a je možné vystřelit i sebe. Byla odstraněna letadla, golfová vozítka a nákupní košíky. Sezóna trvá 70 dní jako obvykle a končí 9. května.

Mezi 9. květnem a 1. srpnem probíhala Sezóna 9, ve které nastalo hodně změn. Byly přidány nové lokace Mega MallNeo Tilted a Pressure Plant. Pressure Plant vychází ze sopky ze sezóny 8 a Neo Tilted vychází z Tilted Towers z předchozích sezón. Další změnou je lokace Polar Peak, která byla dříve celý hrad, ale teď z něj zbylo jen pár věžiček. Také byly přidány nové létající platformy ve vzduchu a také byly postaveny po Fortnite mapě trubky, kterými můžou hráči létat.

14. října odstartovala Druhá kapitola – Sezóna 1. Byla přidána úplně nová mapa s novými lokacemi a novým vozidlem – lodí zvanou “motorboat”. Na mapě je mnohem více vody a jde nově i plavat a rybařit.

 

Anna Zemanová 5. D 

Zdroj obrázku: