Proč se vyplatí sbírat Pokémon sběratelské kartičky?

Je dost možné, že doma máte pokémonové kartičky, které jste před pár lety jako malí sbírali jako menší. Dneska vám vysvětlím, proč pokémonové karty sbírám a proč by se to vyplatilo i vám. Protože je dost možné, že si někdy za něco takového můžete koupit třeba auto.

Co je TCG?

Pokémon Trading Card Game (TCG) je tu už od roku 1996 a spíše než tu hru si už v podstatě od 3. třídy sbírám kartičky a věc se má tak, že pokémoni za tu dobu nabrali na popularitě v podstatě celosvětově. Kartičky se mohou lišit od korunových cen až po miliony. Nejednou se mi stalo, že jsem si koupil balíček za cca 130 Kč a hodnota karet v něm byla nad 1000 Kč.

Jak poznám, zda jsou karty cenné?

Pokémon kartičky mají hodnotu na základě jejich vzhledu, kvality tisku, funkce/síly ve hře a poškození ze strany sběratele a země výroby. Po otevření balíčku (ze strany, kde je zadek karty) vezmete 4 karty a dáte je dopředu uděláte takzvaný card trick který vám zajistí, že na konci celého balíčku bude ta nejlepší karta (pokud tam samozřejmě je). Máme základní karty, které někdy mohou být cenné a někdy zase ne. Potom jsou tu Holo karty, to jsou karty, které mají lesklý povrch za pokémonem. Holo se dělí na normální Holo a Cracked Ice Holo, které se liší tím, že lesklý povrch se skládá z trojúhelníků. Ve většině případech méně hodnotné než klasické holo karty. Dále jsou zde karty EX, GX, V, Half art Full Art. Toto jsou ty karty, které chce mít každý v normálním balíčku, který si koupíte. Tyto karty jsou vždy cenově jinak, ale pokaždé jsou více cenné než ty klasické. Tituly EX, GX a V mají karty napsány vedle názvu pokémona. Half art karty mají polovinu zakrytou obrázkem pokémona a druhá je znovu jednobarevná a uvádí informace o pokémonovi. Full art karta je jeden velký obrázek, který zachycuje celou krásu pokémona.

Jak zjišťuji cenu karty?

Cenu karty určuje, jak už jsem zmiňoval, její vzhled, stáří, stav, kvalita tisku atd. Nejcennější kartičky jsou však karty ohodnoceny PSA. Přibližnou cenu karty zde ale však zjistit na webových stránkách. Osobně používám 3 webové stránky. 1. Price Charting – na tomto webu lze dohledat částku karty, pokud je nehodnocená anebo ohodnocená. 2. Cardmarket tento web ukazuje pouze cenu nehodnocené karty. 3. Pokecollector tento web ukazuje pouze cenu nehodnocené karty. Na těchto webech potom zadáte jméno a číslo karty.

 

Tyto weby fungují na principu skenování nejpopulárnějších internetových obchodů, kde se tyto karty prodali a tyto informace si ukládají a následně z nich vypočítávají průměrnou hodnotu karty. Více webů používám abych určil přibližnou cenu karty. 

Co je PSA? 

PSA (Professional Sports Authenticator) je americká firma, která hodnotí různou škálu karet. PSA profesionálně určuje na základě již zmíněných faktorů hodnotu karty. Pokud chcete kartu ohodnotit. tak jí musíte co nejpečlivěji zabalit a poslat firmě (za službu se platí). Pokud je karta ve fantastickém stavu, obdržíte hodnocení PSA10.

PSA6 hodnocená karta

Jak se starat o kartičky? 

Pokaždé, co najdu nějakou cennější kartu, tak si ji dám do tzv. sleevu (obal). Pokud se jedná o kartu, která nemá skoro hodnotu, ale líbí se mi, tak si ji dám do sběratelského alba. A pokud najdu nejhodnotnější kartu, tu si schovám do základního sleevu a potom do tvrzeného plastu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finální myšlenka

Dost z vás si podle mě během čtení tohoto článku řeklu něco ve stylu…aha, to je něco, jako kdybych si koupil Kryptoměnu nebo NFT. Ano, pokémon karty jsou tak trochu typ investice, ale jejich výhoda je, že od roku 1996 bych řekl, že cena těchto karet nikdy nešla dolů. Tento článek slouží spíše jako tip ode mne, abyste si doma udělali chvilku na to, zkusit zjistit, jestli doma máte tyto kartičky a jestli náhodou mají nějakou hodnotu, Kdo ví, třeba jsem vám právě zlepšil den. A pokud jste někdo, kdo by se sbíráním chtěl začít a někdo se vám za to třeba směje jako např. to je strašně dětské sbírat si kartičky, tak na to vám řeknu, že vám nikdo nemá co povídat do vašich zájmů.

 

Zdroje: Moje zkušenosti, znalosti

Adam Rešetka, 9. D