10 nejbizarnějších, nepovedených a podvodných produktů na trhu

Každý někdy vymyslí nějaký ten nápad. Někdy se povede a někdy se přemění v naprostý bizár. Ovšem i někteří se vás mohou pokusit o vaše peníze „obrat“. Dnes jsem si pro vás připravil ty nejvíce bizarní/nepovedené produkty, které buď byly z obchodů straženy, nebo si je můžete stále koupit a doufat, že vám je i doručí.

 

10. místo – Mini bunda pro ovladač Xbox

Ano, čtete správně, firma Microsoft je známá tím, že je schopna někdy vymyslet naprostý bizár jako například tento produkt, který byl přesně navržen pro ovladače Xbox, aby se letošní zimu necítily být vynechány. Bunda se prodává v černé i bílé barvě a je ze 100% polyesteru. 

9. místo – Scribble pen

Toto je pero, které mělo využívat až 16 milionů barevných kombinací. Pero má využívat sensor na jeho zadní straně, který naskenuje jakoukoliv barvu, ke které je přiložen. Toto už samo o sobě zní jako revoluční a futuristický produkt. Potom, co několik milionů lidí vidělo pár minutové video, kterým byl celý tento nápad propagován, poslali peníze skrze kickstarter (internetová platforma pro crowdfundingové financování projektů). Během prvních 24 hodin se vybralo něco přes 8 milionů korun (366tis amerických dolarů). Jenže potom lidem začalo docházet, že se produkt v ukázce nezdá tak skvělý, jak vypadal po 1. zhlédnutí. Najednou si lidé začali všímat chyb v postprodukci a lidem došlo, že se tohoto produktu spíše nedočkají. 

8. místo – Knightscope K5

Firma Knightscope je známá v zahraničí výrobou autonomních bezpečnostních robotů, kteří jsou zodpovědni za hlídání parkovišť, obchodních center a dalších veřejných prostranství. Model K5 je je ale znám svou spíše nepovedenou pracovní reputací. Bylo nahlášeno, že robot začal sám od sebe nahánět náhodné civilisty, které určil jako hrozbu. Jedno z vážnějších nahlášení se týkalo 3letého dítěte, které tímto robotem bylo svaleno na zem.

7. místo – Juicero

Firma Juicero vytvořila stroj, který vám vymáčkne váš oblíbený drink. Háček byl v tom,  že stroj stál zhruba 700 dolarů (cca. 16 000 Kč) a k tomu jste si museli zaregistrovat předplatné proto, abyste mohli obdržet pytlíčky, ze kterých byl drink vymáčknut. Vtipně se vše zvrhlo, když YouTubový kanál Bloomberg vydal video, kde lidem vysvětlil, že stroj není vůbec potřeba a nejen to. To, že jste drink doslova vymačkávali rukou, bylo mnohem rychlejší než to udělal samotný stroj. Toto video vedlo k následnému krachu firmy.

6. místo – Ikea Air

Ikea je jednou z firem, u které si člověk řekne, že přece nemůže nic pokazit, že? Ne tak docela. V průběhu 80. let měla Ikea ideu a nápad vzít svou filozofii do extrému a představila nafukovací gauče. Mělo se jednat o to nejjednodušší sestavení nábytku vůbec. Stačila by vám jedna krabice od Ikei a fén na vlasy. Bohužel firma nepřemýšlela nad jednoduchým faktorem. Fén na vlasy vydává horký vzduch a plast se taví.

5. místo – Telefon XIOMI MI MIX ALPHA

Koncept telefonu MI MIX AOKHA spočívá ve využití 100% poměru displeje k přední straně. Celý koncept zní jako futuristický typ telefonu, který často vídáme ve filmech. Bohužel i přesto, jak pro někoho telefon vypadá skvěle, tak na druhou stranu zatím není žádný důvod, aby telefon měl displej na zadní straně. Podívejme se třeba na nabíjení, i přesto, jak animace nabíjení tohoto telefonu vypadá skvěle, tak si nemyslím, že na noční stolku chcete mít tuto ozařující funkci zapnutou.

 

4. místo – Elektrické deky

Některé nové produkty, které se dostanou na trh, se někdy rychle vracejí zpět z nákupních regálů k výrobci kvůli nedomyšleným chybám, nespokojeností s produktem anebo například ohrožení života. Firma InvoSpa vytvořila vyhřívané deky, které vás měly pomocí elektřiny schované pod materiálem deky zahřát. Bohužel, po pár dnech vydání se začaly k firmě dostávat negativní recenze s tím, že se přehřívají anebo dokonce začínají hořet. Firma musela všechny vyrobené produkty odvolat a všem zákazníkům vrátit peníze za jejich nákup.

3. místo – Firma Theranos

Theranos byla soukromě vlastněná americká korporace ze které se měla stát průlomová společnost ve zdravotní technologii. Od investorů získala více než 700 milionů amerických dolarů jako podporu pro start firmy. Společnost tvrdila, že nabízí rychlý a jednoduchý krevní test, který za pomoci malého vzorku krve bude schopen za pomoci jednoho stroje určit výsledky různých testů rychle a jednoduše. Jenomže se nakonec ukázalo, že to vše není asi taková pravda, jak bylo tvrzeno. Zakladatelka firmy Elizabeth Holmesová moc dobře věděla, že ten stroj nefungoval, ale přesto firma obelhávala investory, aby to vypadalo, že je vše v pořádku. Celá tato kauza Theranos byla zfilmována do snímku „The Dropout“.

2. místo – Falešné nouzové upozornění ohledně balistických střel

Zpráva, která obsahovala varování před balistickým útokem, vyzývala občany Havaje, aby okamžitě vyhledali úkryt … že to není cvičení. Tato zpráva byla jednoho dne v roce 2018 vyslána skrze všechny telefony, televize a rádia občanům Havaje. Občané už byli napjatí v souladu s událostmi, které se toho roku děly kolem Severní Koreje. Severní Korea měla nukleární zbraně, takže toto mohla být velmi seriózní událost. Jenže se ukázalo, že to bylo jen nedorozumění a chyba. Havajské nouzové zařízení mělo nějakou chybu v komunikaci a trvalo jim 38 minut, než všechno napravili. 

1. místo – Gilbert u-238

Alfred C. Gilbert věřil, že hračky jsou základem budování „pevného amerického charakteru“, a mnoho z jeho hraček pro něj mělo nějaký výchovný význam. Okolo roku 1950 se do prodeje dostala sada Gilbert u-238, která obsahovala skutečné radioaktivní prvky a byla navržena pro děti, aby si mohly vyzkoušet skutečné radioaktivní a chemické reakce v “pohodlí domova”. Sada se původně prodávala za přibližně 50$ (cca. 1100 Kč). Asi není nutno podrobně rozebírat, z jakého důvodu se sada přestala prodávat.  

 

Adam Rešetka, 9. D

Zdroje: